Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Znamenitosti smještene oko jedne od najljepših zagrebačkih livada

Trg kralja Tomislava ili Tomislavac označava livadu između Umjetničkog paviljona i zgrade Glavnog željezničkog kolodvora. Na početku livade dominira spomenik prvom hrvatskom kralju. Spomenik je izradio kipar Robert Frangeš Mihanović 1938., no zbog dugotrajnih polemika i Drugog svjetskog rata, spomenik je postavljen tek 1947. godine.

Zgrada Glavnog kolodvora je historicistička zgrada koju je projektirao mađarski stručnjak za kolodvore Ferenc Pfaff, a sagrađena je 1892. godine, 30 godina nakon prvog dolaska vlaka u Zagreb.

S druge strane Tomislavca nalazi se Umjetnički paviljon. Sagrađen je povodom Milenijske izložbe u Budimpešti 1896. godine. Hrvatska se na izložbi predstavila samostalnim paviljonom na kojemu je primjenjena najnovija tehnologija gradnje s metalnim kosturom, što je omogućilo da se paviljon u Budimpešti rastavi i vlakom dopremi u Zagreb.

Svečano otvorenje upriličeno je dvije godine poslije, 1898. godine, velikom izložbom suvremenih umjetnika. Od tada se u toj zgradi organiziraju izložbe najvećih domaćih i stranih umjetnika.

U blizini Glavnog kolodvora smjestio se hotel čija je primarna svrha bio smještaj putnika legendarnog vlaka Orient Express, koji je prometova od Pariza do Istanbula. U Hotelu Esplanade su odsjedali mnogi uvaženi gosti te je bio dom mnogih zanimljivih društvenih događanja.

Slične objave