Željezna ograda s elementima ispred palače Vojkffy-Paravić u Opatičkoj ulici

0
296

Zgrada Hrvatskog instituta za povijest, koji se nalazi na Gornjem gradu u ulici Opatička 10, impresionira svojom pojavom. Riječ je o jedinstvenoj zgradi bogate povijesti i vrijednosti, a krase ju Zlatna dvorana, Pompejska dvorana i Renesansna soba, a prostorije služe za održavanje znanstvenih skupova i koncerata.

Ispred same zgrade se nalazi prekrasna željezna ograda koja je iskovana u renesansnom stilu u zagrebačkoj Obrtnoj školi. Iznad samog ulaza nalazi se grb Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Insistut se nalazi u palači koja nosi naziv Vojkffy-Paravić, a koja je izgrađena 1840. godine. Palača je 1882. godine sjedište Odjela za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade, a dobila je ime po kraljevskom savjetniku Josipu Vojkoviću/Vojkffy i po njegovoj kćerki koja je nasljedila palaču – Ani Paravić.

Nakon što je imenovan odjelnim predstojnikom, Iso Kršnjavi ju je dao preurediti prema nacrtima Hermanna Bollea, koji je sačuvao osnovu palače i glavne elemente klasicističkog stila. Ideja Ise Kršnjavog je bila da se likovnim sredstvima izraze kultura antike, renesanse, humanizma i kršćanstva kao temelj prosvjetne politike 19. stoljeća.