Subota, 26 studenoga, 2022

Zaštićena kulturna dobra smještena na Trgu Antuna, Ivana i Vladimira Mažuranića

Trg Antuna, Ivana i Vladimira Mažuranića, popularnije zvani Mažuranac, smješten je u zapadnom dijelu Lenucijeve potkove, a okružen je čak trima građevinama koje spadaju u zaštićena kulturna dobra grada Zagreba.

U nastavku pročitajte više o tim prekrasnim zdanjima.

Zgrada izložbenog prostora Trgovačko-obrtničke komore, danas Etnografski muzej

Ugrađena jednokatna zgrada izgrađena je 1902.-1903. godine prema projektu Vjekoslava Bastla (Hönigsberg i Deutsch). Alegorijske skulpture na pročelju rad su Rudolfa Valdeca, a Oton Iveković autor je oslika kupole nad središnjom dvoranom.

Zgrada, podignuta kao izložbeni prostor Trgovačko-obrtničke komore, prenamijenjena je u Etnografski muzej po njegovu osnutku 1919. godine, te je jedinstveni primjer izložbenog prostora secesijske epohe, inovativne u tipologiji i s naglašenom povijesno-umjetničkom vrijednošću.

Kuća koja se u vrijeme gradnje smatrala najljepšom kućom u Zagrebu – kuća Frank

Trokatna najamna uglovnica sagrađena 1912-1913. godine prema projektu Viktora Kovačića za investitora dr. Edu Franka. Urbanistički, kuća je inicirala mikroregulaciju s predvrtovima duž Mažuranićevog trga, planiranu izvorno i prema Gundulićevoj.

Kuća Frank već u samo vrijeme gradnje smatrana je najljepšom kućom u Zagrebu, a isticala se “otmjenom jednostavnošću”, te je ključno djelo u povijesti hrvatske arhitekture 20. stoljeća.

Kuće Strižić na Mažurancu namijenjene elitnom donjogradskom stanovanju

Dvije najamne stambene zgrade – kuće Strižić, sagrađene su 1912. godine prema projektu Dionisa Sunka, a namijenjene su elitnom donjogradskom stanovanju, te su planirane s visokim standardom “zagrebačkog tlocrta”.

Oblikovno rješenje, s naglašeno asimetričnom kompozicijom te profinjenom primjenom figuralne fasadne plastike i elementima folklorističke stilizacije, iznimno su bogat i kvalitetan primjer reprezentativne građanske stanogradnje ranomodernističke epohe.

Slične objave