Utorak, 5 prosinca, 2023

Započinje Zagrebački vremeplov koji će trajati sve do listopada

I ove godine od travnja do listopada Zagrepčani i njihovi gosti moći će na tren otputovati u bogatu zagrebačku prošlost zahvaljujući već tradicionalnom projektu Zagrebački vremeplov.

Tradicionalni projekt Zagrebački vremeplov i ove nas godine od travnja do listopada zahvaljujući raznim manifestacijama u srcu grada vodi u bogatu gradsku prošlost i običaje. Gornjogradskim ulicama prolazit će junaci nekih odavno ispisanih priča: likovi iz legendi, ali i stvarne osobe – svi oni mali i veliki ljudi koji su obilježili zagrebačku prošlost.

Tu ćemo moći sresti, primjerice, Mariju Jurić Zagorku, prvu hrvatsku novinarku, odlučnu feministicu i spisateljicu, baš kao i Antuna Gustava Matoša pjesnika, novelista, feljtonista, esejista i putopisca.

Spomenik Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici

Kolporteri će prodavati novine, poštar puhati u poštanski rog, a Dora i Pavle, zagrebački Romeo i Julija, ispričat će nam svoju nesretnu ljubavnu priču, Ilirci kazati štogod o Ilirskom pokretu, vitezovi Reda Srebrenog zmaja predstaviti svoje vještine.

Na Trgu bana Jelačića doznat ćete kako je Manduševac dobio ime.

Na Zrinjevcu u Glazbenom paviljonu iz 1891. godine dočekat će vas zvuci valcera i koračnice, operete, evergreena gdje ćete moći uživati u starim plesnjacima. Na Vidikovcu u parku Maksimir moći će se uživati u zvucima valcera, polki, šansona i najljepšim operetnim arijama.

Folklorna društva diljem centra upoznat će nas s običajima zagrebačke okolice. Tu su i ulični svirači, kumice s Dolca, šansonijeri i dakako Smjena straže Počasne satnije Kravat pukovnije.

Smjena straže

Slične objave