Srijeda, 31 svibnja, 2023

Zanimljivi naslovi u novoj sezoni Gradskoga kazališta Trešnja

Novu sezonu Gradskoga kazališta Trešnja obogatit će zanimljivi premijerni naslovi: Trnoružica, Orašar i Timm Thaler ili prodani smijeh.

U sezoni 2018./2019. zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja izvest će tri premijerna naslova kojima se nastavlja dosadašnja repertoarna politika, a koja se pokazala privlačnom djeci i mladeži, najavljuje ravnateljica Višnja Babić.

“Za novu sezonu izabrali smo predstave koje će, uvjerena sam, biti na razini uspješnica iz prošle sezone i oduševiti djecu: poznata, vječna bajka o Trnoružici, ponešto zaboravljena, ali briljantna priča o Timmu Thaleru i izgubljenom smijehu, te ‘Orašar’ u do sada djeci nepoznatoj verziji. Predstave režiraju dokazano maštoviti redatelji, uz pomoć vrsnih autorskih timova, a sjajan glumački ansambl jamči visoku profesionalnost.”

Prva premijera u novoj sezoni, 05. listopada, bit će adaptacija poznate klasične bajke Braće Grimm, “Trnoružica”, u režiji Ivana Lea Leme.

“Predstava je pravi raskošni bajkoviti spektakl. Devet cvjetnih vila nazvanih po cvijeću, Ruža, Gladiola, Degenija, Magnolija, Amarilis, Hortenzija, Pasiflora, Iris i Alstromerija, ispričat će priču o Trnoružici u kojoj prvi put saznajemo tko je zapravo bio mladić koji je poljubio Trnoružicu i je li on uopće princ”, najavio je Ivan Leo Lemo.

Orašar u posve novom ruhu

U najljepšem razdoblju godine posjetitelje kazališta “Trešnja” očekuje omiljena blagdanska bajka djece i odraslih diljem svijeta, “Orašar”, E. T. A. Hoffmanna, koju za studeni priprema redatelj Paolo Tišljarić.

Foto: Kazalište Trešnja

“Iznimno se veselim početku proba za predstavu ‘Orašar’. Ovih dana kolegica Lada Kaštelan završava dramatizaciju. Iako je ‘Orašar’ jedna od najpoznatijih božićnih priča na svijetu, u procesu rada na tekstu učinilo nam se da je originalna Hoffmannova fabula gotovo potpuno nepoznata široj kazališnoj publici, stoga mislim da će naša predstava biti uzbudljivo otkrivanje ‘prave’ priče o Orašaru, u posve novom ruhu”, rekao je Paolo Tišljarić.

Ovosezonska knjižica sezone kazališta “Trešnja” je tematska i rastvara se u veliki plakat Orašara.

U drugom djelu sezone, Trešnja priprema adaptaciju dirljive priče, Timm Thaler ili prodani smijeh, Jamesa Krüssa. Priču o vrijednostima koje nosimo u sebi, a nismo ih svjesni dok ih ne izgubimo režirat će Rene Medvešek. Premijera je predviđena za ožujak 2019. godine.

Uz redovni kazališni repertoar, tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika, kao i prigodno tijekom godine, kazalište „Trešnja“ organizirat će baletne kampove, kreativne, robotičarske i druge tematske radionice za djecu, a neke od njih će se održavati u moderno uređenoj igraonici koja je preuređena u prošloj sezoni.

Slične objave