Zagrepčani od pamtivijeka vole popiti dobro pivo

Da su Zagrepčani oduvijek voljeli popiti hladnu pivu dokazuje i činjenica kako su u pivu uživali već u četrnaestom stoljeću. Naime, prvo pivo u Zagrebu su proizvodili sugrađani njemačkog podrijetla.

Manje je poznata činjenica da se u to vrijeme pivo proizvodilo na Gornjem gradu, u nekadašnjoj Pivarskoj ulici (danas ulica Gjure Basaričeka). Prvu pravu pivovaru u Zagrebu otvara Adoli Betlheim 1879. godine, na uglu Gajeve i Tesline ulice.

Basaričekova ulica na Gornjem gradu

Budući da su Zagrepčani bili veliki obožavatelji napitka od hmelja, popularno zvani „pivopije“ rodila se ideja o osnivanju pivovare. Idejni začetnici ideje bili su grof Gustav Pongratz i barun Petar Dragutin Turković.

Osnivačka skupština Zagrebačke pivovare kao dioničkog društva održana je 19. svibnja 1892. u prostorijama Hrvatske eskontne banke na Jelačićevu trgu. Uskoro se pristupilo izgradnji tvorničke zgrade po nacrtima arhitekta Kuna Weidmanna, a u izvedbi Janka Grahora na lokaciji Gornja Ilica.

Novoizgrađena pivovara je svečano otvorena  na današnji dan 1893. u Ilici na broju 224. Otvaranja pivovare bila je prvorazredan društveni događaj pa je za tu zgodu čak produljena pruga tada još konjskoga tramvaja, koja je inače imala okretište nedaleko, kod gostionice Mandalica. Čak je i zagrebački list „Obzor“ 1892. godine objavio članak o gradnji i osnutku Zagrebačke pivovare.

„Tamo gdje za Zagrepčane Zagreb prestaje – iza Mandalice – digao se najedanput kao da je iz zemlje nikao, novi dio grada… lijepi i ogromni taj niz zgrada jest, Zagrebačka dionička pivovara i tvornica slada.“

Zajedno s pogonom za proizvodnju piva, podrumima i stanovima za radnike, uredio se i veliki vrt sa električnom rasvjetom u koji je moglo stati tisuću i petsto, a prema potrebi čak i do pet tisuća ljubitelja piva. Naravno, na otvorenje je došlo mnoštvo ljudi, a mnogi od njih morali su se vratiti ne mogavši se približiti do točionica s pivom.

Pivovara je tako postala sastavni dio najvećih zagrebačkih znamenitosti. Iste godine pivovara započinje s proizvodnjom svijetlog Ožujskog piva, danas jednog od najprodavanijeh piva i brandova u Hrvatskoj. Popularna Žuja je svoj naziv dobila po mjesecu ožujku, zato što se nekada držalo da se upravo tog mjeseca rade piva koja su najbolja.

Spomenimo još neke od popularnih piva. Za prave pivoljupce pivovara proizvodi crno pivo Tomislav, koje se pojavilo 1925. godine, a toči se do danas u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava (925.). Od ostalih treba istaknuti: tradicionalno Božićno pivo, Ožujsko Rezano, Ožujsko Amber, Ožujko Cool, te u današnje vrijeme popularne razne vrste radlera. Od piva koje se pune u Zagrebačkoj pivovari najpoznatije su: Staropramen, zatim Nikšičko, Beck’s, Stella Artois, Carling, Leffe Blonde, Brune, Hoegaarden i Lowenbrau.

Godine 1993. pivovara je ponovno postala dioničkim društvom, a od lipnja 2012. Zagrebačka pivovara je dio Molson Coors grupacije u poslovnoj jedinici Molson Coors Europa.

Postrojenje u Ilici

Od 2012. godine u sklopu Zagrebačke pivovare egzistira i Muzej Zagrebačke pivovare, kao prvi takav u Hrvatskoj. Posjetitelji ovog jedinstvenog projekta imaju prilike doznati sve o povijesti Zagrebačke pivovare, upoznati se sa složenim procesom proizvodnje i sastojcima piva, pogledati izložbu dosadašnjih likovnih rješenja Božićnog piva i izložbu arhivskih etiketa i boca piva. Među ostalim bogatim sadržajem iz povijesti najstarije zagrebačke pivovare posjetitelji imaju priliku zaigrati igru „viseća kuglana” koja se igrala u vrijeme osnutka pivovare. Autor postava muzeja je Željko Šatović Gula (poznati pivski znalac), dok je sam izgled muzeja osmislio poznati domaći scenograf Davor Antolić Antas. Muzej se nalazi u prostorima nekada poznate pivnice „K pivovari“, u današnje vrijeme poznate pod nazivom pivnica „Pivana“. Nije na odmet zaputiti se prema Ilici i posjetiti ga.

Voljeli popiti pivo ili ne, u Zagrebu nikad nije bilo pristojno ne nazdraviti nekome za rođendan. Kako je u pitanju Zagrebačka pivovara otvorit ću si jedan Tomislav i čestitati rođendan najstarijoj industriji pravljenja piva u Gradu.

Živjeli!


O autoru teksta: Vedran Danko diplomirani je profesor povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Kao rođeni Zagrepčanin zaljubljen je u svoj rodni grad, njegovu prošlost i sve što On predstavlja. Uživa u zelenilu i prirodi svoga rodnog grada i veseli se svima koji poštuju, cijene i vole Zagreb bilo da tu žive ili su samo u posjeti.


Slične objave