Subota, 15 lipnja, 2024

Zagreb za vrijeme Stogodišnjeg hrvatsko-turskog rata i današnji podsjetnici na taj period

Stogodišnji hrvatsko-turski rat započeo je Krbavskom bitkom 1493. godine, a završio je točno sto godina kasnije kod Siska – riječ je o ratu koji je obilježio cijelo 16. stoljeće na hrvatskim prostorima.

Upravo iz istog perioda – 16. stoljeća – potječu i prve sačuvane slike Zagreba. Zapravo je riječ o nacrtima grada koji su izrađeni u strateške svrhe – obrane grada od Turaka koji su bili nadomak grada. Turska je opasnost prisilila vlast da učine sve što mogu kako bi zaštitili grad, te da se posebno posvete održavanju obrambenih objekata i utvrda.

Izgled Zagreba u 16. stoljeću može se vrlo jednostavno opisati: s jedne strane nalazio se brežuljak s katedralom, biskupskim dvorom, crkvama i samostanima, s druge strane gradečki brežuljak s crkvenim tornjevima, krovovima purgerskih hiža i između – potok Medveščak.

U 16. stoljeću bila su sačuvana mnoga obilježja srednjovjekovnog vanjskog izgleda grada, no s vremenom su ta obilježja postupno nestajala. Zanimljivo je da i danas možemo vidjeti neke male, ali iznimno vrijedne, srednjovjekovne ostatke. Tako je na Gradecu njegov smještaj na uzvisini, zatim Kamenita vrata s tornjem kraj njih, kula Lotrščak uz prolaz Dverce, Popov toranj, te ostatke gradskih zidova na južnoj i istočnoj strani. Dio je to srednjovjekovnih elemenata koje i danas možemo vidjeti na Gradecu. Naravno, neizostavna je Crkva sv. Marka kao središnja točka cijelog utvrđenog grada prema kojoj su usmjerene sve okolne ulice.

I s druge strane potoka Medveščak, na današnjem Kaptolu, možemo vidjeti neke obrise tih starih vremena. Prvenstveno je bitno spomenuti urbanističku koncepciju te plan naselja s prirodnim proširenjem glavne kaptolske ulice koja je vodila od sjevernih kaptolskih vrata na glavni trg koji se nalazio ispred stolne crkve. Tu imamo i Opatovinu kao umjetno nastalo srednjovjekovno naselje u svrhu obrane Kaptola. Također, tu je i katedrala s utvrdama oko njih, nadbiskupska kapela u dvoru, svetište franjevačke crkve i drugo.

Slične objave