VijestiDogađanja u ZagrebuZagreb Film Festival 2020: Punoljetnost u znaku bogatog programa

Zagreb Film Festival 2020: Punoljetnost u znaku bogatog programa

Ovogodišnji Zagreb Film Festival, koji se održava od 8. do 15. studenog 2020. godine, predstavlja presjek najboljih i najzanimljivijih ostvarenja iz svijeta. Glavni natjecateljski program, kao i svake godine, uključuje izbor stranih dugometražnih i kratkometražnih filmova nadolazećih autora. Natjecanje domaćih kratkometražnih filmova je objedinjeno u programu Kockice. U programu pod nazivom Ponovno s nama moguće je vidjeti nove filmove već etabliranih redateljskih imena koje ovaj festival prati od njihovih početaka. 

Glavnom natjecateljskom programu bit će prikazan srpski film Oaza, neobična ljubavna priča iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, iskreno progovarajući o emocionalnim životima onih kojima sustav često uskraćuje želje i potrebe. Režiju i scenarij potpisuje Ivan Ikić, jedan od najzanimljivijih nadolazećih autora regionalne filmske scene. Film je svjetsku premijeru imao u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji gdje je dobio nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji europski film. 

Iako će ovogodišnje izdanje festivala biti u nešto smanjenom obujmu, to se nije odrazilo na broj filmova u programu Ponovno s nama, u kojem će se moći vidjeti čak deset ostvarenja renomiranih redatelja, između ostalih i zagrebačkoj filmskoj publici već poznatih Rúnara Rúnarssona i Radua Judea.

Tako se islandski redatelj Rúnar Rúnarsson ove godine predstavlja filmom Jeka (Echo)mozaikom sastavljenim od slijeda poetičnih kompozicija islandske zime u 56 kratkih vinjeta snimljenih u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika kamerom redateljeve stalne suradnice Sophije Olsson. Velika slova (Uppercase Print) novo je ostvarenje Radua Judea, dvostrukog laureata ZFF-a i jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice. Jude u filmu inspiraciju pronalazi duboko u arhivi Ceauşescuova režima, istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine kad je obavještajna mašinerija alarmirana zbog nekoliko antikomunističkih poruka koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik. 

Popularni ZFF-ov popratni program Velikih 5 svake godine publici predstavlja istaknute recentne naslove iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije, najvećih europskih kinematografija koje zajedno produciraju više od polovine europskih filmova. Njemačku predstavlja Undine, reinterpretacija starog europskog mita o vodenoj vili smještena u suvremeni Berlin, u režiji slavnog Christiana Petzolda. Španjolski predstavnik je film Madre majstora napetih filmskih priča Rodriga Sorogoyena, snimljen kao nastavak njegova istoimenog kratkog trilera nominiranog za Oscara, a Italiju u programu Velikih 5 zastupa topla drama o ljubavi i prijateljstvu Najljepše godine u režiji Gabrielea Muccina.   

Početak i kraj 18. Zagreb Film Festivala obilježit će i dvije zagrebačke premijere domaćih i regionalnih filmskih uspješnica. Prva je Otac, najnoviji film Srdana Golubovića, kojim se otvara ovogodišnji festival. Film se prikazuje izvan konkurencije, a u veljači je premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. Veliki uspjeh filma nastavljen je i ovo ljeto u Puli gdje je osvojio nagradu publike i prvi je u povijesti Pulskog filmskog festivala kojem je publika dala prosječnu ocjenu 5,00. Filmom Tereza37, humornom i toplom generacijskom dramom redatelja Danila Šerbedžije koji se prikazuje u sklopu Posebnih projekcija, zatvara se ovogodišnji Zagreb Film Festival.  

Uz natjecateljske programe Zagreb Film Festival i ove godine donosi popratne programe Festivali pod reflektorom te Industrija namijenjen filmskim profesionalcima. Zanimljivo je da se paralelno sa Zagreb Film Festivalom održava i KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu.

Poštujući epidemiološke preporuke u mnogim zemljama i Hrvatskoj, organizatori su odlučili da prvotno planiranu kombinaciju online projekcija i onih uživo presele u potpunosti u virtualni svijet. Tako će filmovi iz Glavnog programa – dugometražne te kratkometražne konkurencije i programa Ponovno s nama te iz popratnih programa Velikih 5 Festivali pod reflektorom biti prikazani na kinoeuropa.hr, a natjecateljski program domaćih kratkometražnih filmova Kockice na platformi croatian.film. Online će se održati i program Industrija namijenjen filmskim profesionalcima i zainteresiranoj javnosti.

Više informacija o festivalu dostupno je na www.zff.hr.

Izvor: Turistička zajednica grada Zagreba / infozagreb.hr

Naslovne teme