Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Zadnji dio trilogije: na red su došli najudaljeniji planeti zagrebačkog Sunčevog sustava

Iako objavljivanje ove trilogije traje nešto duže, obilazak svih ovih planeta je trajao svega nekoliko sati. Dakako, puno je pomogla unaprijed pripremljena skripta, automobil i Google Maps na mobitelu. Dobra pripremljenost je pomogla da se ovo putovanje gradom ne oduži još više, a umjesto da opisujem svaki dio ovog puta, idemo radije na zadnja tri planeta.

Dakako, prije nego što okupim cijeli Sunčev sustav u jednu objavu, prvi i drugi post spremno čekaju da ih pročitate prije nego što krenete na ovaj, zadnji, dio.

Uran

Uran (1)

Došli smo do zadnja tri planeta našeg Sunčevog sustava. Prvi od zadnje trojke je Uran. Nalazi se u Sigetu 9 (Novi Zagreb) između nekoliko garaža te ga je vrlo jednostavno pronaći.

Uran (2)

Uran (3)

Kada pričamo o planetu, to je sedmi planet od Sunca i prvi planet koji nije vidljiv golim okom. Evo nekoliko brojki koje opisuju ovaj planet. Oko sunca putuje dugih 30.687 zemaljskih dana (84 godine), oko svoje osi se okreće 17 zemaljskih sata a prosječna temperatura je hladnih -197 stupnjeva celzijusa. Zbog minimalne atmosferske temperature od -224 stupnja, poznat je i kao najhladniji planet u našem sustavu. Jedna zanimljiva činjenica: Uran je jedini planet koji se okreće u suprotnom smjeru od svih planeta u Sunčevom sustavu. Uranovi mjeseci su me dobili po likovima koje su izmislili William Shakespeare i Alexander Pope, a to su Oberon, Titania i Miranda.

Neptun

Neptun (1)

Brzo se približavamo kraju našeg dugog putovanja te je vrijeme da vam predstavimo Neptun. Nalazi se u ulici Kozari put 48 na visokom rasvjetnom stupu, zbog čega ga je nešto teže fotografirati ali smo mi to uspjeli!

Neptun (2)

Neptun (3)

Valja spomenuti da je to osmi planet od Sunca. Prije puno godina, u ranijoj povijesti našeg Sunčevog sustava, nalazio se je puno bliže Suncu no počeo je migrirati do pozicije gdje se trenutno nalazi.  Za put oko Sunca mu je potrebno 60.190 zemaljskih dana (165 godina), a oko svoje osi se okrene za 16 sati. Prosječna temperatura površine je -201 stupnjeva celzijusa. Kada pričamo o ledenim divovima, Neptun je u toj grupi najmanji planet. Sastoji se od hidrogena i helijuma s malim postotkom metana. U svojoj blizini ima 14 mjeseci. Samo je jedna svemirska letjelica letjela blizu Neptuna a to je bio Voyager 2 koji uspio čak snimiti i nekoliko fotografija Neptuna davne 1989. godine.

Pluton

Pluton (3)

Neki bi vjerojatno rekli da je post o Neptunu bio zadnji i da više nema planeta. Bez obzira na to, mi ćemo pisati o Plutonu iako je nestao s lokacije u Podsusedu! Došli smo tamo napraviti nekoliko fotografija, ali je ploča bila razbijena, a Pluton nestao. Možda je nekomu srce bilo slomljeno zato što je Pluton uklonjen s popisa planeta pa ga je morao ukrasti samo za sebe. Ignorirali smo to i nastavili smo ono zbog čega smo došli.

Pluton (2)

Pluton (1)

Pluton je deveti planet od Sunca i drugi najveći patuljasti planet. Oko Sunca putuje dugih 246 godina a jedan dan traje 153 sata (6.4 zemljana dana). Prosječna temperatura je -229 stupnja celzijusa. Ime je dobio po grčkom bogu podzemlja. 2006. godine je izmijenjena kvalifikacija Plutona te je proglašen patuljastim planetom.

S ovim postom smo završili serijal Sunčevog sustava u Zagrebu te ćemo u sljedećem postu objaviti sažetak svih dosadašnjih objava. Cilj nam je objedini sve planete i Sunce pod jednu objavu.

Još malo…

S vjerojatno najobožavanijim planetom, stigao je kraj ove trilogije. U narednim tjednima na webu će biti online post sa svim planetima iz ove trilogije. Smatram da bi zbog zanimljivosti ove priče bilo zaista šteta da se sve nalazi raštrkano u tri objave. Druga stvar, često sam u ove tri objave govorio “mi”, a to je zato što mi je prilikom ove pustolovine društvo radila prijateljica koja je bila “navigacija”. Na početku sam rekao da je priprema bitna, ali i preporučam da povedete društvo koje će vam praviti društvo i pomagati.

Savjet!

Još jedna bitna stvar za sve koji se žele uputiti u ovo istraživanje je da mi nismo obilazili planete redosljedom koji je uobičajen (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton), već je redosljed diktirala blizina planeta, pa je to izgledalo ovako: Saturn, Jupiter, Sunce, Zemlja, Merkur, Venera, Mars, Pluton, Uran, Neptun.

Pratite nas na našoj Facebook stranici.

Slične objave