Nedjelja, 24 rujna, 2023

Vozači i organizatori Croatia Rallyja na eko-akciji u PP Žumberak: Zasađeno 11 stabala trešnje

Sadržaj donosi zagrebackimagazin.hr

Vozači i organizatori WRC Croatia Rallyja danas su u Parku prirode Žumberak simbolično zasadili stabla trešnje  kako bi ukazali na važnost očuvanja prirode te napore koje ulažu kako bi njihov sport ostavio minimalni učinak na okoliš. 

Svoj doprinos dali su i vodeći vozači koji će se u Hrvatskoj boriti za bodove u elitnoj WRC kategoriji – Sébastien OgierAdrien FourmauxThierry NeuvilleKalle RovanperäGus GreensmithDani SordoOtt TänakCraig BreenElfyn EvansTakamoto Katsuta i Pierre-Louis Loubet. Svi vozači pohvalili su inicijativu i složili se kako ona šalje važnu poruku obožavateljima relija diljem svijeta.

„Iako simbolična – ovo je važna gesta. Žumberak je jedan od bisera Hrvatske, a sadnja novih stabala simbolizira novi početak jer se ipak novi početak događa u Žumberku nakon godina demografskog pada. Park prirode Žumberak jedan je od iskonskih izvora netaknute prirode, a dolazak WRC-a i pažnje koju mu je donio šansa je za veliki turistički uzlet! Međunarodna automobilistička federacija – FIA mnogo pažnje poklanja očuvanju prirode i smanjenju štetnih učinaka te su učinjeni veliki napori kako bi sport ostavio minimalan negativni učinak, a ova sadnja samo je jedan u nizu pozitivnih događaja koji prate reli“, istaknuo je Davorin štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza i Upravljačkog odbora Croatia Rallyja.

Akciji su nazočili i ravnatelj JU „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje”Kristijan Brkić te načelnik općine Žumberak, Zdenko Šiljak koji su još jednom iskazali zadovoljstvo činjenicom da svjetski sportski spektakl prolazi upravo njihovim prostorom. 

Croatia Rally počinje za dva dana ceremonijalnim startom ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a potom će kroz petak, subotu i nedjelju najbolji reli vozači današnjice juriti brzinskim ispitima po lokalnim cestama Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, te Grada Zagreba. Sportski spektakl u Hrvatskoj prenosit će se u više od 150 zemalja širom svijeta, a preko 200 stranih novinara izvještavat će s brzinskih ispita Croatia Rallyja.

Live prijenos na HRT, Arena Sport i WRC+

Zbog trenutne pandemije i sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama, ulaznice za gledatelje nisu u prodaji. Organizatori pozivaju da se svjetsko natjecanje WRC Croatia Rally 2021 prati putem malih ekrana na HTV 2 prema sljedećem rasporedu:

  • Četvrtak, 22. travnja: Prijenos svečanog otvorenja od 18:50 do 20:10 sati;
  • Petak, 23. travnja: U večernjem programu emitirat će se najzanimljiviji dnevni isječci utrke;
  • Subota, 24. travnja: Prijenos dva brzinska ispita uživo;
  • Nedjelja, 25. travnja: Prijenos uživo jednog brzinskog ispita “Power Stage” i svečanosti proglašenja pobjednika.

Osim HTV2, natjecanje će svaki dan uživo prenositi Arena Sport i WRC+. Live prijenos svih etapa moguće je gledati na: https://www.wrc.com/en/news/2021/wrcplus/live-stream-schedule-croatia-rally/.

Sve informacije i novosti možete pratiti na službenoj web stranici rally-croatia.com te na službenim kanalima na društvenim mrežama na Facebooku – Croatia Rally,  Instagramu – Croatia Rally, Twitteru – Croatia Rally i YouTube kanalu – Croatia Rally.

O WRC-u

World Rally Championship vrhunski je sportski događaj, koji donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. Riječ je o dramatičnoj utrci gdje je svaka desetinka sekunde važna što od posade zahtijeva maksimalnu koncentraciju i preciznost. Beskompromisno nadmetanje objedinjuje brzinu, tehnologiju i pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila, praćenu uigranim momčadima predvođenim najboljim svjetskim vozačima kojima pomažu hladne glave i smireni glasovi najsposobnijih suvozača svijeta. WRC je globalni izazov kojeg karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.

Tekst i fotografija: Press / Uroš Modlic

Slične objave