GalerijaVjesnikov neboder - Poznat i po nadimku Čokoladni toranj

Vjesnikov neboder – Poznat i po nadimku Čokoladni toranj

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

Čokoladni toranj je jedan od najboljih nadimaka za jedan zagrebački neboder! Riječ je o poslovnom neboderu smještenom na jednom od najprometnijih zagrebačkih križanja – Zagrebačke avenije i Savske.

U 67 metara visine Vjesnikovog nebodera smjestilo se 16 katova, a na samom vrhu radio jarbol. Zbog vanjskog reflektivno narančastog i smeđeg stakla, dobio je nadimak Čokoladni toranj, no danas je poznat isključivo kao Vjesnikov neboder.

Izgrađen je 1972. godine, a arhitekt je bio Antun Ulrich. Dizajn je inspiriran neboderom Lever House koji se nalazi u New Yorku.

Prema nekim pričama, zbog sve više poslovnih prostora po Zagreu, cijena četvornog metra pada, a i zbog zastarjelosti, počelo se pričati o rušenju, no tome su se strogo usprotivili arhitekti, građan i urbanisti, zbog čega je u planu obnova nebodera.

Iz galerije:

Naslovne teme