Srijeda, 21 veljače, 2024

Uspomena na nekadašnju kaptolsku vijećnicu – najljepšu zagrebačku građevinu u 17. stoljeću

U Zagrebu, ali i Hrvatskoj, 16. stoljeće obilježeno je Stogodišnjim hrvatsko-turskim ratom, a sam kraj stoljeća završio je tako da je s 15. na 16. rujna 1590. godine, tri godine prije konačnog završetka Stogodišnjeg hrvatsko-turskog rata, Zagreb pogodio teški potres koji je srušio čak i Medvedgrad, a neki su to shvatili kao poruku da stoljeće završi rušenjem starog i najavom izgradnje novog doba.

Kaptolsku vijećnicu iz tog vremena smatralo se jednom od najljepših zgrada izgrađenih u 17. stoljeću u Zagrebu. Vijećnica je građena u periodu od 1674. do 1675. godine na sjevernoj strani trga na mjestu stare vijećnice koja je uništena u požaru 1645. godine.

Položaj nove kaptolske vijećnice je bio odličan – zatvarala je kaptolski trg sa sjeverne strane, a svojim je arhitektonskim detaljima djelovala vrlo slikovito.

Nakon 200 godina stajanja na  tom mjestu, srušena je pod izlikom da je nagrđivala taj prostor. Inicijativu je pokrenuo “odbor za poljepšanje grada”, a upućena je gradskom poglavarstvu 1876. godine tražeći da se ukloni. Kaptol je to učinio, a poglavarstvo mu je u ime odštete isplatilo 4000 forinti.

Razglednica je izdana povodom Kulturno-historijske izložbe grada Zagreba prigodom 1000-godišnjice hrvatskoga kraljevstva – 1925. godine.

Slične objave