Petak, 22 rujna, 2023

Ulica u dijelu Lenucijeve potkove posvećena autoru hrvatske himne

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

Mihanovićeva ulica u Zagrebu smještena je u južnom dijelu Lenucijeve potkove, a spaja Trg Ante Starčevića na istoku s Trgom Marka Marulića na zapadu, a ima doticaja s Gajevom, Haulikovom, Kumičićevom i Gundulićevom ulicom.

Ulica je dobila ime po Antunu Mihanoviću, hrvatskom književniku i pravniku koji se rodio 1796. godine u Zagrebu.

Mihanović je vječnu slavu stekao pjesmom Horvatska domovina koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena u desetom broju Gajeve Danice, 14. ožujka 1835. godine. U njoj je pjesnik sabrao sve što se od nas ne da otkinuti dok živimo kao narod što će uvijek oživljavati i buditi naša rodoljubna čuvstva. (Antun Barac).

Za Horvatsku domovinu ili, prema prvom stihu, Lijepu našu ishitreni napjev uglazbio je, prema uvriježenom mišljenju, Vinkovčanin Josip Runjanin. Prvi put javno je izvedena 1861. godine. Kao nacionalna himna prihvaćena je 1891. godine.

Iz galerije:

Slične objave