U ZOO vrtu grada Zagreba otvorena izložba “Život s medvjedima”

U Hrvatskoj živi 937 smeđih medvjeda. Populacija tih zakonom zaštićenih životinja trenutačno je stabilna. Otkrio je to projekt LIFE DINALP BEAR čiji je cilj dugoročno očuvanje populacije smeđeg medvjeda u sjevernim Dinaridima i jugoistočnim Alpama. Projekt najvećim dijelom financira Europska komisija kako bi na zaštiti medvjeda zajednički djelovale Italija, Austrija, Slovenija i Hrvatska.

“Najveću prijetnju zaštiti medvjeda predstavlja čovjek. Ljudi nedovoljno razumiju socioekonomske i ekološke vrijednosti medvjeda i nisu svjesni koliki je stvarni rizik od napada medvjeda na čovjeka. Velika je smrtnost medvjeda u prometu. Zbog urbanizacije i rasta prometne infrastrukture, medvjedu se rascjepkava stanište”, kazao je Slaven Reljić, profesor na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Đuro Huber, profesor emeritus na Veterinarskom fakultetu, pojasnio je kako je hrvatska populacija medvjeda dio dinarsko-pindske. Ona živi u devet zemalja – od Slovenije do Grčke. Građane je pozvao na izgradnju novog odnosa prema tim najvećim europskim zvjerima. Dobar primjer za to je izložba fotografija Život s medvjedima otvorena u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

“Akcija potiče tzv. nelovno, tj. ekološko-turističko korištenje medvjeda. Lovci budućnosti su fotografi. Naime, gledanje i snimanje divljih životinja u zemljama koje su bogate netaknutom prirodom, jedna je od najbrže rastućih grada turizma. Hrvatska tu ima velik potencijal, posebno zahvaljujući medvjedu”, istaknuo je Huber.

Život s medvjedima putujuća je izložba za koju su izabrane najbolje fotografije nastale međunarodnim natječajem Finding Bearings tijekom proljeća prošle godine u okviru projekta LIFE DINALP BEAR. U tom natječaju, posvećenom očuvanju smeđeg medvjeda i njegovu suživotu s čovjekom, sudjelovala su 34 autora iz Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Rumunjske i Hrvatske s 86 fotografija.

Autor pobjedničke fotografije na izložbi koja se u Zoološkom vrtu grada Zagreba može razgledati do kraja ljeta, je Lukasz Fijalkowski, fotograf iz Poljske. Iako je trenutačno u Hrvatskoj, u Vrt nije stigao, pa je poslao poruku: “Vrlo sam ponosan i sretan što mogu biti dijelom ove izložbe. Ne samo što su moje fotografije bile nagrađene već i stoga što su postale dio vrlo važnog projekta koji za cilj ima očuvanje medvjeda. Aktivnosti vezane uz projekt će doprinijeti i očuvanju drugih vrsta i njihovom suživotu s ljudima. Fotografiranje prirode je plemenita vještina. Uči vas strpljivosti i omogućuje vam divljenje ljepoti prirode. Nakon mnogo vremena provedenog u šumama i močvarama, na brdima i livadama osjećam se jako obogaćen, ali istodobno i da sam postao mnogo ponizniji”.

Zoološki vrt uključen je u niz projekata koji se bave zaštitom hrvatskih zvjeri, a ugošćavanje izložbe jedan je od načina kojim se podiže svijest javnosti o važnosti njihove zaštite.

Ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok Zagrepčane je pozvao da dio subotnjeg dana provedu u obilasku izložbe fotografija smeđeg medvjeda, a večer gledajući utakmicu Hrvatske i Rusije na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Preporučamo odlazak u ZOO kako bi pogledali izložbu ovih fenomenalnih fotografija, a više fotografija s otvorenja izložbe možete pogledati na dolje navedenom linku.

http://licegrada.media/izlozba-zivot-s-medvjedima-u-zoo-vrtu/

Slične objave