Petak, 8 prosinca, 2023

U Zagreb sletio avion iz 1910. kojeg je konstruirao Slavoljub Penkala

Na spoj dviju zagrebačkih ulica, Bakačeve i Cesarčeve, sletio je prvi hrvatski avion na motorni pogon kojeg je 1910. godine konstrurirao Slavoljub Penkala.

Avion je smješten kraj tzv. MIM paviljona koji je dio manifestacije “Muzeji izvan muzeja” koja sutra otvara svoja vrata.

Projekt “Muzeji izvan muzeja” zamišljen je kao svojevrstan iskorak i izlazak muzeja izvan muzejskih prostora, kako bi u znatnoj mjeri približio bogatu kulturnu baštinu posjetiteljima među kojima je sve više turista, a istovremeno poboljšao interakciju muzeja i posjetitelja putem novog medija i otvorenog, javnog prostora.

Tzv. “MIM paviljon”

Muzeji će biti predstavljeni tzv. u MIM “paviljonu” – impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture, a u obliku ogromnog gnijezda, u čijem “krilu” su smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej (inicijator i nositelj projekta), Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Svaki od muzeja sudionika predstavit će se pomno osmišljenom prigodnom ekspozicijom, a sudjelovat će i u organizaciji popratnih sadržaja ovog kulturnog događanja (radionicama, predavanjima i sl.). Tijekom dana, u paviljonu će se, uz izložbe, odvijati i brojne stručne radionice, a u večernjim satima predavanja i prezentacije.

Slične objave