Nedjelja, 10 prosinca, 2023

U Etnografskom muzeju otvorena izložba o kulturi masline i maslinova ulja

Etnografski muzej u Zagrebu ugostio je izložbu Etnografskog muzeja Split pod nazivom “Slatko je, med nije; grko je, pelin nije”, o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji.

U sklopu otvorenja izložbe, 15. veljače, najavljen je i Festival maslina u Zagrebu koji započinje 23. veljače na Zagrebačkom velesajmu, a koji je u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta.

Kroz tisućljeća uzgoja maslina duž dalmatinske obale i na otocima smjenjivali su se periodi zamaha maslinarstva i njegova zamiranja, ovisno o danim društvenim prilikama. No, ova izdržljiva, skromna i dugovječna voćka trajno je čovjeku stajala na raspolaganju kao izvor hrane, topline i svjetlosti. Od davnina se njen plod koristio u prehrani, drvo za građu i ogrjev, list kao stočna hrana, a ulje za hranu, začin, lijek i rasvjetu. Maslinove grane i ulje važnu ulogu imaju i u raznim pučkim vjerovanjima i običajima, kao i u kršćanskim obredima.

Etnografski muzej

Cjeline obrađene na ovoj izložbi obuhvaćaju pregled osnovnih sorta, zatim berbu, transport i pohranu maslina do njihove prerade „na malo“ te u uljarama, kao i običaje i vjerovanja vezana uz maslinu. Naglasak je stavljen na nekad uvriježene maslinarske i uljarske prakse, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, no na njima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina.

Autorice izložbe su Ida Jakšić i Ivana Vuković, a kustosica je Željka Petrović Osmak.

Izložbu možete pogledati u Etnografskom muzeju do 15. travnja 2018. godine.

Slične objave