Petak, 22 rujna, 2023

Tvornica kulture postaje tvornica jazza: Pogledajte program JazzHR Festivala – Spring edition

Ožujak smo obojili bojama jazza, a u proljetnom izdanju festivala JazzHR Tvornicu kulture  pretvaramo u pravu “Tvornicu jazza”! 

Tri festivalska dana, s čak šest koncerata, plus tri jam sessiona, a k tome i jedna izložba – najkraći je mogući sažetak proljetnog izdanja festivala JazzHR. No brojke, iako reprezentativne,  nedovoljno govore o svemu onom što će se – baš kao u pravoj tvornici jazza – odigrati kroz tri  festivalska dana – od 18. do 20. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture. 

Jedan big band, mnogi solisti, mlade nade jazza, istaknuti hrvatski sastavi i glazbenici, brojni  autori, gosti iz Slovenije, Srbije, Mađarske, Brazila i SAD-a, puno izazovnih programa i obilje  vrhunske svirke… Pripremite se, jer stiže Spring Edition – vrijeme je za JazzHR! 

ČETVRTAK 18.5. 

U četvrtak 18.5. u 19:30 – prvi put na festivalu – nastupa Big band Radio-televizije Srbije, u  programu koji ugošćuje čak pet vrhunskih glazbenika-solista. Mlada slovenska pjevačica Ajda  Stina Turek, hrvatska kantautorica i pijanistica Dina Rizvić, slovenski saksofonist Jaka Kopač, srpski bubnjar Vladimir Kostadinović te hrvatski trubač kojem ne treba posebna najava – Davor  Križić, predstavit će se u dvostrukim ulogama autora i solista. 

Nakon Big Banda RTV Slovenija i Jazz orkestra HRT-a, nastup Big Banda RTS-a na JazzHR-u dio je  šireg projekta koji će već dogodine kulminirati okupljanjem sva tri orkestra i zajedničkim  koncertom Jumbo Big Banda na pozornici dvorane Lisinski u sklopu jesenske edicije festivala. 

PETAK 19.5. 

Drugi dan, petak 19.5. u 19:30 otvara Pavle Miljenović Quintet. Talentirani mladi gitarist i  skladatelj predstavlja novi autorski album Arrival (Croatia Records, 2022.), a u svojemu kvintetu 

okupio je skupinu vrhunskih glazbenika: Saša Nestorović – saksofon, Hrvoje Galler – klavir,  Zvonimir Šestak – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi. 

Iste večeri u 20:30 na festivalsku pozornicu stiže višestruko nagrađivani saksofonist, flautist i  skladatelj Miro Kadoić. Prije dana naziv je njegova posljednjeg, već devetog albuma (Aquarius  Records, 2022.), a u njegovu sastavu na JazzHR-u nastupaju: Boris Majcen – truba i krilnica, Petar  Ćulibrk – klavir, Nikola Matošić – kontrabas i Gašper Bertoncelj – bubnjevi. 

SUBOTA 20.5. 

Treći dan, subotu u 19:30 započinjemo “pijanističkom ekstravagancijom” – koncertnom  promocijom albuma The Keyboard Extravaganza “našeg Amerikanca”, pijanista, orguljaša  tubista i skladatelja Joea Kaplowitza (Intek Music, 2022.). Joe je u pratnji bubnjara Janka  Novoselića na albumu okupio čak sedam prvoklasnih hrvatskih pijanista, a na pozornicu JazzHR 

a stiže “velika četvorka”: Matija Dedić, Hrvoje Galler, Viktor Lipić i Zvjezdan Ružić. 

Iste večeri u 20:30 festival JazzHR ima čast ugostiti jednoga od najplodnijih i najcjenjenijih  slovenskih jazz saksofonista. Jure Pukl vraća se na festival nakon 15 godina, a u ovoj prigodi  predstavlja svoj najnoviji projekt ANoRoK u kojem je okupio međunarodnu all-stars ekipu: Ralph  Alessi –truba, Joe Sanders –kontrabas i Ferenc Nemeth – bubnjevi. Sastav je bio na turneji SAD 

om i Europom kad ih je zatekla pandemija 2020., a sada se prvi put ponovno okupljaju,  prezentirajući materijal s Puklova nadolazećeg albuma MELT (Whirlwind Recordings, 2023.). 

Nove nade jazza

JazzHR već tradicionalno predstavlja i neke buduće zvijezde. U sklopu programa Nove nade jazza  Marjan Marjanović izbor je pao na mladog zadarskog pijanista i autora Bornu Pehara koji  trenutačno polazi magisterij jazz klavira na prestižnom Sveučilištu za glazbu u Beču. U pratnji  dvojice prekaljenih jazz glazbenika – Hrvoja Kralja na kontrabasu i Borka Rupene na bubnjevima  – Borna Pehar dobit će priliku 19.5. u 19:00 predstaviti se vlastitim skladbama i aranžmanima. 

Koncerte sve tri večeri pratit će i jam session svirke u Malom pogonu, a njih će predvoditi sastav  koji je također odabran kroz program Nove nade jazza. Riječ je o sastavu Spice Melange u kojem  mladi riječki pijanist Ivor Lakić nastupa uz kolege s Konzervatorija u Trstu, Vida Luku Nareu iz  Slovenije na kontrabasu i Fabricia Bertramija iz Brazila na bubnjevima. 

Živoj jazz atmosferi u Malom pogonu dodatno će pridonijeti i izložba jazz fotografija službenog fotografa festivala Mateja Grgića. 

Umjetnička ravnateljica JazzHR-a Lana Janjanin sa zadovoljstvom poziva publiku da se pridruži  proljetnoj ediciji festivala. “Od solista, preko manjih sastava, sve do jazz orkestra, na pozornici  će se predstaviti vrhunski glazbenici i skladatelji koji će primarno izvoditi svoju novu, nedavno  objavljenu glazbu. Kao i do sada, naglasak stavljamo na promoviranje domaće jazz scene, no  imat ćemo priliku ugostiti i nekoliko izvođača i skladatelja iz regije i inozemstva. Sretna sam zato  što mogu reći da svake godine vidimo sve veći interes za festival i uspješno razbijamo 

predrasude o jazzu kao nečem kompliciranom i dosadnom. U našem programu uvijek se nađe  ponešto za svačiji ukus te vjerujem da ćete i ovaj put uživati u raznolikosti i kreativnosti gostiju  festivala JazzHR!” 

Od 18.5. do 20.5. Tvornica kulture postaje Tvornica jazza! Budite i Vi dio tog “velikog pogona” i  rezervirajte svoje vrijeme za JazzHR Festival – Spring edition

Pojedinačne ulaznice i festivalske propusnice osigurajte u sustavu entrio.hr na linku:  https://www.entrio.hr/event/jazzhr-festival-spring-edition-2023-13846. 

Tekst: Press

Slične objave