Tri sestre iz Novosibirska dolaze u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište

Ruska kazališna senzacija Tri sestre teatra Red Torch iz Novosibirska redatelja Timofeja Kuljabina odigrat će predstavu na znakovnom jeziku 27., 28. i 29. rujna u zagrebačkom HNK u sklopu Festivala svjetskog kazališta.

Tradicionalna, i u svijetu omiljena tehnika Stanislavskoga pretočena je u dokumentarnu ekspresiju koja veoma često prerasta u nevjerojatno dirljive prizore u kojima Čehovljev tekst dobiva sasvim nova začudna značenja, rekao je o predstavi ravnatelj Drame Ivica Buljan.

Sinopsis 

U ruskom provincijskom gradu žive djeca generala Prozorova, koji je umro prije godinu dana: tri sestre: Olga, Irina i Maša i njihov mlađi brat Andrej. Prozorovi će se vratiti u grad svog djetinjstva, u Moskvu, tlačeni provincijskim životom. Andrej želi nastaviti znanstvenu karijeru na Sveučilištu u Moskvi. Međutim, uskoro se Andrej ženi Natashom i dobivaju dijete. Andrej je prisiljen početi raditi u gradskoj upravi. Olga, protiv njezine želje, nastavlja raditi u gimnaziji, Irina pokušava voditi aktivan život, ali posao je samo živcira. Posljednja joj je nada da postane zaljubljena žena Tuzenbacha i ode s njim iz grada. Maša se zaljubljuje u pukovnika Vershinina, ali on je oženjen – a Maša je udana za učitelja Kulygina. San o povratku u Moskvu postaje sve manje stvaran. U završnici predstave, tri godine kasnije, sve nade i planovi triju sestara konačno su slomljene. Vojna jedinica seli se u drugi grad – Vershinin napušta Mašu. Olga postaje voditeljica škole koju mrzi. Irinu mladenku u dvoboju ubije Soleni koji je ljubomoran na Irinu. Andrej je otac dvoje djece i pokrajinski dužnosnik. Natasha postaje domaćica kuće Prozorovih. Tri sestre podršku nalaze samo jedna u drugoj i u misli da moraju živjeti dalje.

Podjela:

Redatelj – Timofey Kulyabin

Dizajner – Oleg Golovko

Rasvjeta – Denis Solntsev

Pomoćnica ravnatelja – Natalia Yarushkina

Instruktorica znakovnog jezika – Galina Nishchuk

Savjetnice za kulturu gluhih – Veronika Koposova, Tamara Chatula

Uloge:

Andrej S. Prozorov – Alexei Mezhov

Natacha, njegova zaručnica, tadašnja supruga – Valeria Kruchinina

Njegove sestre:

Olga – Irina Krivonos

Maša – Daria Emelyanova

Irina – Anastasia Kosenko

Fedor I. Kulygin, školski učitelj, Mašin suprug – Denis Frank

Alexander J. Vershinin, potpukovnik – Pavel Polyakov

Nicholas L. Tuzenbach, barun, poručnik – Anton Voinalovich

Vasili V. Solenyi, stožerni kapetan – Konstantin Telegin

Ivan R. Čebutikin, vojni liječnik – Andrej Černih

Alexei P. Fedotik, potporučnik – Viktor Shchekoldin

Vladimir K. Rode, potporučnik – Sergej Bogomolov

Ferapont, stražar u mjesnom vijeću – Sergej Novikov

Anfisa, dadilja – Elena Drinevskaya

Tekst i fotografija: Press

Slične objave