Utorak, 27 veljače, 2024

Tehnički muzej Nikola Tesla: Informativni centar o radioaktivnom otpadu

Tehnički muzej Nikola Tesla i Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško sa zadovoljstvom Vas pozivaju na otvorenje

INFORMATIVNOG CENTRA O RADIOAKTIVNOM OTPADU 

u petak, 8. travnja 2022. s početkom u 11 sati, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb.

O POSTAVU:

“U suradnji s Fondom za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško predstavljamo vam proširenje našeg stalnog postava o radioaktivnom otpadu i njegovu zbrinjavanju. Naš novi Info-centar donosi vam dodatne sadržaje i zanimljive izloške o zbrinjavanju radioaktivnog otpada.

Pođite s nama na putovanje u jedan od europskih centara za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i putem tehnologije virtualne stvarnosti obiđite postrojenja za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Pogledajte put koji prolaze bačve s radioaktivnim otpadom od trenutka nastajanja i zaprimanja, pa do trenutka skladištenja. Provezite se s nama na kamionu s bačvama i viličaru koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu. 
Nudimo vam i iskustvo proširene stvarnosti gdje će vas dočekati naš Otpadožder ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie, te će vam ispričati ponešto o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju u Republici Hrvatskoj. Pogledajte 3D model budućeg skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad i virtualno zavirite u pripovršinsko odlagalište nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Postav uključuje i multimedijalne interaktivne ekrane, statičke izloške, animacije, fotogalerije, video igre, kviz, ali i niz drugih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima naših posjetitelja. Za sve što biste željeli zapamtiti pripremili smo vam i informativne materijale, a za one koji žele znati više postav je popraćen i QR kodovima.”

Autori stručnog sadržaja: Fond za financiranje razgradnje NEK i Hrvatsko nuklearno društvo
Autorica postava: Sanja Kukmanović
Autor likovnog postava: Hrvoje Đukez
Organizatori: Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško i Tehnički muzej Nikola Tesla

Tekst: Press

Slične objave