Svi se vesele ponovnom početku rada nove sljemenske žičare

0
1559

Žičara Sljeme je danas san mnogih Zagrepčana koji vole provoditi vrijeme u prirodi prekrasne Medvednice. Iako je sam uspon pješice dosta izazovan i dosta zanimljivo iskustvo, mnogi bi voljeli imati priliku opet se provozati žičarom do 1.000 metara nadmorske visine, gdje se nalazi gornja postaja žičare Sljeme.

Jedna od kabina koja je bila dio sljemenske žičare

Puštena u promet 27. srpnja 1963. godine, žičara je služila za prijevoz izletnika i rekreativaca na gotovo sam vrh Medvednice. Dužina žičare je bila 4.017 metara, a visinska razlika između donje i gornje stanice bila je 670 metara.

Ostaci stare žičare, a uskoro bi Zagrepčani mogli dobiti potpuno novu

Pogon snage 2x92kW bio je smješten na gornjoj postaji, a u vrijeme prometovanja, sljemenska žičara je bila najduže postrojenje svoje vrste u Europi.

Prometovanje je bilo omogućeno pomoću 13 stupova visine od 7 do 40 metara s najvećim rasponom od 606 metara, a najveća visina kabine žičare od tla bila je 65 metara. Žičara je imala 90 kabina za četiri osobe, a prometovala je brzinom od 3 m/s, zbog čega je kabina od donje do gornje postaje stizala za 23 minute.

Gornja stanica žičare

Zbog kvara na elektromotoru, žičara Sljeme je službeno zatvorena za promet 01. srpnja 2007. godine.

Donja stanica

Podsjetimo se, na samom početku 2018. godine na Tomislavcu je predstavljena nova gondola buduće sljemenske žičare, što je još jedan dobar znak da bismo uskoro mogli na vrh Medvednice sa žičarom.