Subota, 26 studenoga, 2022

Svečano otvaranje jednog od najpoznatijih zagrebačkih hotela – Esplanade

Na današnji dan, 1925. godine, u Zagrebu je svečano otvoren Hotel Esplanade, jedan od najluksuznijih i treći najstariji hotel u Zagrebu.

Hotel je nastao zbog potrebe prihvata putnika znamenitog vlaka Orient Express, a kako su tadašnji smještajni kapaciteti bili premali 1917. godine raspisan je međunarodni natječaj na kojem je pobijedio njemački arhitekt Otto Rehnig. Ipak, njegove originalne planove preradio je Dionis Sunko kojeg danas smatraju arhitektom ovog remek-djela arhitekture Belle Époque.

Sama izgradnja hotela potrajala je 26 mjeseci, a njegovom svečanom otvorenju prisustvovao je i tadašnji zagrebački gradonačelnik Vjekoslav Heinzel. Novinari su hotelu predviđali blistavu budućnost na međunarodnom planu, a među prvim gostima se našao i gospodin Glück, (njem. sreća), koji je već onda pobudio nadu da će se predviđanja i ostvariti.

Hotel Esplanade

Svakako treba spomenuti neke zanimljivosti vezane uz hotel. Samo godinu dana nakon otvaranja u njemu je održano prvo natjecanje Miss Kraljevine SHS na kojem je pobjedila Štefica Vidačić koja je godinu kasnije pobjedila na natjecanju Miss Europe. U samom hotelu otvoren je prvi casino u Zagrebu, koji je ubrzo i zatvoren zbog optužbi da se u njemu vodi prostitucija. Isto tako u Esplanadi je otvoren i prvi snack-bar u gradu. Jedna od zanimljivosti je i ta da je hotel priredio prvu proslavu Valentinova na ovim prostorima (1989.), kao i da je poslužen prvi tiramisu. U hotelu su odsjedali mnogobrojni poznati gosti, pisale su se knjige i snimali poznati filmovi.

Prepoznatljiv dio Hotela Esplanade čini terasa Oleander, koja može primiti i do 1000 gostiju, a na njoj se znaju odvijati različite manifestacije i događanja (klizalište, koncerti, humanitarne akcije).

Od svojeg osnutka Hotel Esplanade predstavlja jedan od bisera zagrebačke turističke i gastronomske ponude, kao i kulturno-povijesne baštine Zagreba i Hrvatske.

Slične objave