Svečani klapski koncert i predstavljanje zbirke Maestro moj

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u četvrtak 28. listopada u 19 sati postat će hram klapske pjesme, čiji zvuci nose pečat maestra Dinka Fija, istaknutog hrvatskog melografa, skladatelja i glazbenog pedagoga. 

Na koncertu „Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju“ koji Knjižnica organizira, čak devet klapa izvodit će skladbe i obrade narodnih napjeva maestra Dinka Fija, i to ženske klape Armorin, Dišpet, Figurin, Obilanca i Sorelo, muške klape Nostalgija, Poj i Sagena te mješovita vokalna skupina Prvi komin Snježanin.

„Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju“ treći je Fiofest te ukupno četvrti koncert koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu upriličuje u čast maestru Fiju, svojevrstan hommage njegovu liku i djelu, koje je za hrvatsku kulturu od neizmjerne vrijednosti. Ovogodišnji Fiofest dio je programa Mjeseca hrvatske knjige, u čije se okvire uklapa činjenicom da je Dinko Fio, osim obrada tradicionalnih napjeva, u naslijeđe hrvatskoj kulturi ostavio i znatan broj skladbi skladanih na stihove hrvatskih pjesnika, poput Vladimira Nazora, Lucije Rudan, Tatjane Radovanović, Pere Ljubića, Ive Cetinića i drugih.

Maestro Fio preminuo je prije deset godina, 2. studenog 2011., a svoju je ostavštinu povjerio na čuvanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno njezinoj Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je za života često i rado posjećivao.

U okviru Fiofesta 2021. bit će predstavljena i digitalna zbirka Maestro moj s djelima maestra Fija. Objedinjavanjem i objavljivanjem digitalne zbirke omogućio se pristup osnovnoj, izvornoj glazbenoj građi, ali i popratnoj građi i stručnim tekstovima koji Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i ostavštini pridaju kontekst – i dodanu vrijednost. Autorice i urednice digitalne zbirke su dr. sc. Tatjana Mihalić i Marina Stanić Palašti iz Zbirke muzikalija i audiomaterijala, a stručni suradnik na projektu je dr. sc. Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Digitalna zbirka dostupna je putem portala Digitalna glazbena građa u okviru Digitalnih zbirki NSK (Ostavština Dinka Fija), ali i putem aplikacije StoryMap koja zaokružuje priču o značaju i dosezima Dinka Fija ne samo u skladateljskom smislu već i na području njegova utjecaja na klapski stil pjevanja, klapski zvuk, izvedbu i interpretaciju. 

„Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u častu Dinku Fiju“ i predstavljanje digitalne zbirke „Maestro moj“ moći će se pratiti i uživo, na Youtube kanalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Oba projekta posvećena velikanu hrvatske tradicijske glazbe, maestru Dinku Fiju, ostvarena su uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u Godini čitanja.

Maestro Fio, glazbenik po rođenju i stručnjak po edukaciji, nikada u svojem glazbenom opusu nije školnički suhoparan, egzaktan. Dapače, uočljivo je razigran, neuobičajeno životan, ponegdje i oduševljeno zanesen, ali uvijek onoliko jasan koliko je to potrebno, onoliko izražajan koliko je to moralo biti, ponekad u sjeni tradicijskog, a ipak nazočan u tolikoj mjeri da na temeljima tradicije gradi svoj osobiti i prepoznatljivi glazbeno-umjetnički izričaj. 

dr. sc. Joško Ćaleta, stručni suradnik na projektu Digitalna zbirka maestra Dinka Fija „Maestro moj“

Koncertni susreti objedinjeni nazivom Fiofest postali su tradicija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, te su, osim nezaboravnih glazbenih trenutaka, dali poticaj formiranju digitalne zbirke maestra Dinka Fija, što je bez sumnje njihov najveći uspjeh.

Dobrila Zvonarek, prof., voditeljica projekta „Fiofest 2021.: Svečani klapski koncert u čast Dinku Fiju“

U projekt se krenulo upravo od činjenice da Knjižnica čuva njegovu jedinstvenu glazbenu ostavštinu s ciljem da ona bude dostupna široj zajednici korisnika – ljubiteljima klapske pjesme, a i onima koji će to tek postati.

dr. sc. Tatjana Mihalić, koordinatorica Zbirke muzikalija i materijala NSK, voditeljica projekta Digitalna zbirka maestra Dinka Fija „Maestro moj“

Tekst: Press

Slične objave