Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Svaku nedjelju zagrebački Britanski trg vraća se u prošlost i budi zagrebački duh

Tržnica Britanski/Ilički trg popularno zvana „Mali plac“ živi i u popodnevnim satima kada se na trgu održavaju sajmovi starina i antikviteta (od četvrtka sve do nedjelje). Tada trg postaje poznato okupljalište ljubitelja starina i umjetnina, nova gradska „špica“, čime Britanac dobiva novo kulturno ruho, a turistička ponuda Zagreba proširuje se za još jednu atrakciju.

sajam-antikviteta-31012015-5

Na najpopularnijem sajmu, onom koji se održava nedjeljom, sajmu antikviteta, može se pronaći mnoštvo starina od kojih su neke i prave umjetnine, ali većina se sitnica ne prodaje po visokim cijenama (popularno cjenkanje je obavezno i po njemu se može zaključiti tko je „šmeker“, a tko je samo u prolazu). Sami prodavači zarade do petstotinjak kuna svake nedjelje, te se s pravom može primjeniti ona popularna stara zagrebačka uzrečica da na Sajmu „Ima svega od igle do aviona.“

sajam-antikviteta-31012015-12

Prema ideji g. Miroslava Tischlera (zagrebačkog antikvara i publicista)  sajam se isprofilirao se kao mjesto susreta ljubitelja starina, antikvara, kolekcionara, umjetnika, pravih poznavatelja umjetnina i onih koji bi to željeli biti. Na sajam antikviteta dolaze razgledavati, prodati ili kupovati pripadnici različitih društvenih slojeva (od studenata i umirovljenika do sveučilišnih profesora), te i sam sajam odiše starinom, kako u fizičkom, tako i u duhovnom smislu.

sajam-antikviteta-31012015-4

Kada govorimo o samoj povijesti samog sajma, treba naglasiti da se on održava od 2002. godine na Britancu, kao nastavak tradicije svojevrsnog sajma antikviteta, numizmatike i knjiga, koji se na današnju lokaciju premjestio sa tadašnje lokacije današnjeg Studentskog centra u Zagrebu, gdje se 70-ih i 80-ih održavala slično okupljanje ljubitelja starina.

sajam-antikviteta-31012015-9

Zagreb, koji po svojoj kulturi i položaju na karti Europe pripada srednjoj Europi, zaslužuje svoj Sajam antikviteta, nešto slično što imaju svi zapadnoeuropski gradovi Euopre (Rim – Sajam antikviteta i starina Non Solo Tarli, Pariz – službeno od 1885. Godine, slovi za jedan od najvećih svjetskih sajmova starina i antikviteta je Les Puces de Saint-Ouen, Beč – subotom na zapadnom dijelu najpoznatije bečke tržnice Naschmarkt, London –  Portobello road ili pak Berlinsajam Flohmarkt).

sajam-antikviteta-31012015-10

Prodaje na ovom mjestu u današnjem trenutku možda i nema puno (što zbog financijske situacije, a ponešto i zbog konzumerizma) no čari ulične staretinarnice ni malo ne fali svake nedjelje, te se na sam sajam ljudi dolaze družiti, popiti kavu sa prijateljima/prodavačima ili uživati u starinama, jer osoba koja se olako odrekne svoje prošlosti/povijest ne može uistinu cijeniti svoju sadašnjost, a niti budućnost.

sajam-antikviteta-31012015-8

Ukoliko želite kupiti rijetke predmete za svoju kolekciju ili jedinstven dar nekoj dragoj osobi ili samo prošetati malo širim centrom Zagreba i osjetiti pravi zagrebački štih, te doživjeti nedjelju na sasvim drugačiji, pravi zagrebački način, svakako posjetite sajmove na tržnici Britanski trg.

sajam-antikviteta-31012015-11

sajam-antikviteta-31012015

sajam-antikviteta-31012015-1

sajam-antikviteta-31012015-2

sajam-antikviteta-31012015-6

Termini održavanja sajmova:

Četvrtak od 7.00 do 18.00 sati – Sajam porculana, stakla, keramike i nakita

Petak od 7.00 do 18.00 sati LIBERPLAC – Sajam rabljenih knjiga

Subota i nedjelja  od 7.00 do 14.00 sati  –  Sajam antikviteta


O autoru teksta: Vedran Danko diplomirani je profesor povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Kao rođeni Zagrepčanin zaljubljen je u svoj rodni grad, njegovu prošlost i sve što On predstavlja. Uživa u zelenilu i prirodi svoga rodnog grada i veseli se svima koji poštuju, cijene i vole Zagreb bilo da tu žive ili su samo u posjeti.


Slične objave