Utorak, 5 prosinca, 2023

Sustav javnih bicikala u Zagrebu bogatiji za 10 novih privremenih stanica

U doba kada se zbog pandemije novog koronavirusa građanima preporučuje socijalno distanciranje, bicikl postaje sve poželjnije prijevozno sredstvo. Zbog toga gradovi diljem svijeta ulaze u biciklističku renesansu. Uređuju se staze i parkirališta za bicikle.

I u Zagrebu se očekuje da će dio ljudi tramvaje, autobuse i automobile pri kretanju gradom zamijeniti biciklima. Zato je na inicijativu Sustava javnih bicikala d.o.o. odobreno  deset privremenih Nextbike postaja kao nadogradnja na lokacijama postojećih parkirališnih biciklističkih stanica u Zagrebu. Te će se stanice sada dijelom koristiti za unajmljivanje i vraćanje javnih gradskih bicikala. Grad Zagreb to je odobrio kako bi bicikli postali što dostupniji građanima.

Doba vezano uz aktualni koronavirus ne mora nužno ostaviti samo negativne posljedice na naše društvo. Otvara se prostor za širenje svijesti o dijeljenju javnog bicikla i okretanju pedala za održiviju mobilnost, gradove i budućnost. Socijalna distanca javnom će prijevozu predstavljati izazov. Zato je bicikl pametna te zdrava, ako ne i najsigurnija, alternativa koja će, vjerujem, u vremenima koja slijede, potaknuti i drugačiju organizaciju većih i širih javnih površina u korist biciklista za jednostavnije kretanje gradovima. Naš model naslanja se na koncept i u svijetu sve šire prihvaćenu ekonomiju dijeljenja u kojoj za korištenje nije neophodno posjedovanje“, kazao je Ante Gustin, direktor Sustava javnih bicikala.

Privremene stanice javnih gradskih bicikala nalaze se na Langovu trgu, kraj Hrvatske narodne banke na Trgu hrvatskih velikana, pored Akademije dramskih umjetnosti, kraj TŽV-a Gredelj na Strojarskoj cesti, na Autobusnom kolodvoru i tržnici Trešnjevka. Na zapadnoj strani grada bicikl se sada može preuzeti ili ostaviti i u Prečkom te na Ljubljanici, a na istočnoj u Dubravi. U Novom Zagrebu nova je lokacija javnih gradskih bicikala kraj Zagrebačkog Velesajma.

Bicikli se unajmljuju putem aplikacije koja osigurava dodatnu sigurnost i zaštitu zdravlja korisnika jer je za korištenje usluge potreban samo pametni telefon. 

Svim su građanima Zagreba sljedećih mjesec dana osigurana dva sata besplatne vožnje unosom koda ZG2020 u mobilnu aplikaciju. Time se građane želi potaknuti da isprobaju javne bicikle i istraže prednosti ove izolacije u pokretu. Dovoljno je preuzeti aplikaciju Nextbike, aktivirati račun i unijeti kod ZG2020 ili se javiti na e-adresu info@nexbike.hr.

Uz nove privremene stanice sustav javnih bicikala u Zagrebu ima još 20 stalnih, a u planu je širenje mreže stanica izvan užeg područja grada.

Slične objave