Subota, 13 travnja, 2024

Stiže nam treće izdanje kreativne inicijative Design District Zagreb

Festival Design District Zagreb i širi istoimeni projekt nastali su s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica.

Martićeva ulica

Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama povezanima s autoindustrijom, četvrt koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška, svoj je urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici.

Design District Zagreb ima namjeru stimulirati izgradnju “kreativne zone Martićeva” prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne kreativne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.

Palma na spoju Martićeve i Smičiklasove koja je postavljena 2016. godine u sklopu festivala Design District Zagreb

Ovaj višeslojan multidisciplinarni projekt ukazuje na potencijal četvrti da u savezu s kreativnim i odgovornim poduzetničkim pothvatima afirmira proizvodnju kulture i turizma kao pogonskog goriva razvoja grada te zagovara dizajn i sve ostale stvaralačke djelatnosti kao one koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje te pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

Festival se od prvog izdanja 2016. održava svake godine u lipnju, dok se brojne druge aktivnosti odvijaju kontinuirano tijekom cijele godine.

Središnja tema i programska osnovica ovogodišnjeg izdanja ovog festivala je pod sloganom “Lokalni putevi/ Locat Pathways”.

Središnji izložbeni, predavački i izvedbeni program festivala održavat će se u prostorima napuštene Vojne bolnice u Vlaškoj, a posjetitelje očekuju izložbe, instalacije i intervencije u javnom prostoru, kao i stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, radionice, razgovori, okrugli stolovi, sajam knjiga te književne i glazbene večeri.

Vojna bolnica u Vlaškoj

Podsjećamo, Design District Zagreb 2018. se održava od 14. do 17. lipnja 2018. godine.

Slične objave