Stare Razglednice Zagreba (SRZ) – Nešto potpuno novo na portalu Lice Grada!

Iskreno, ovaj projekt koji ću sada najaviti nisam nikada mogao ni zamisliti da će osvanuti na platformi Lice Grada, no – evo ga! Kada sam krenuo raditi na njemu uzbuđenje je bilo kao i svaki put kada sam započinjao nešto novo, a da sam odmah u početku znao da je u pitanju nešto veliko, nešto poput kreiranja portala licegrada.media gdje se danas nalazi sustav Zbirka_LG – baza zagrebačkih fotografija – s preko 52.000 različitih zagrebačkih kadrova.

Izostavit ću dio priče koji objašnjava kako mi je ideja pala na pamet, tj. sama realizacija projekta (hint: sasvim slučajno), no ukratko ću objasniti o čemu je riječ.

Kao što sam puno puta naveo, i kao što ću napisati u članku 16. srpnja (kada Lice Grada slavi svoj sedmi rođendan), temeljna ideja svega ovoga bila je kreirati sadržaj na moj način. Kada kažem “moj način”, onda mislim na fotografije jer su ipak fotografije moj alat. To mi je uvijek bila neka filozofija u radu, a sada se otvorila jedna nova dimenzija kreiranja sadržaja na portalu licegrada.hr.

Zadnjih godina, kada sam počeo intenzivnije raditi na stvaranju novog sadržaja (članci, ne samo fotografije), tajna želja (i to OGROMNA želja) bila mi je koristiti stare fotografije/ilustracije/crteže grada Zagreba. To mi je bio san!! No, zbog upitnih autorskih prava i sličnih zavrzlama, nisam htio riskirati i objavljivati radove na koje netko polaže autorsko pravo (bavim se fotografijom više od 10 godina pa sam posebno osjetljiv po tom pitanju. Ovim putem pozdravljam sve one koji su i po nekoliko puta od mene dobili mail s naslovom “Naknada za neovlašteno korištenje autorskog djela”).

E pa sada, ponosno mogu reći da će Lice Grada biti ne samo lice Zagreba danas, nego i lice Zagreba nekada! Pokrenuo sam projekt Stare Razglednice Zagreba, ili za sve školarce omiljena skraćenica u školskom rasporedu – SRZ.

Izvor: Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu | Digitalna obrada: Lice Grada

Trenutno imam desetak pripremljenih objava i nekoliko objavljenih, a pozivam vas da pratite ovu novu rubriku klikom na licegrada.hr/srz. Fotografije razglednica možete pronaći i u sustavu Zbirka_LG klikom ovdje.

Izvor: Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu | Digitalna obrada: Lice Grada

Jako se veselim početku ovog novog projekta jer je to nešto što bi i sam čitao, pa pretpostavljam da će biti pozitivnih reakcija!

Hvala na vašoj pažnji,
Ivan

Slične objave