Spomenik domovini ispred Gradskog poglavarstva

0
672

Sjeverno od Ulice Hrvatske bratske zajednice i spomenika dr. Franji Tuđmanu, a između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića, smjestio se Spomenik domovini, Spomenik se, na stranicama Grada Zagreba, opisuje kao “spomenik hrvatskog identiteta i mjesto za odavanje počasti Domovini”.

“Spomenik se sastoji od tri objekta: Zida svjetlosti (inspiriran autentičnim Zidom boli), Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljona, koji zajedno čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti. Ukupna vrijednost iznosi 29.478.475,44 bez PDV-a.” ističe se na stranicama Grada Zagreba.

Kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini postavljen je 23. rujna 2019., a svečano je otkriven 10. prosinca 2020. godine.

Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na natječaju koji su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata. U nastanku koncepta razmatrani su urbanistički, arhitektonski i simbolički aspekti s obzirom na mjesto, urbani kontekst, arhitektonski identitet sredine i dominantnu simboličku važnost spomenika.