Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Smogovci – legendarna zagrebačka serija o skromnoj obitelji Vragec

Smogovci su jedna od najpoznatijih hrvatskih serija koje rado gledamo i danas. Ako ne na televiziji, uvijek možemo “ugrabiti” neki nastavak na YouTubeu.

Riječ je o hrvatskoj humoristično-dramskoj TV seriji koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, dijelu Peščenice. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca.

Serija se prvi put emitirala na TV postaji RTV Zagreb, a veliko finale bilo je 1997 godine.

Smogovci su zapravo priča o mladim članovima obitelji Vragec koji žive u neuređenom naselju u zagrebačkoj četvrti Peščenica. Djeca su odrasla bez očeve prisutnosti, a majka Melita radi u Njemačkoj kako bi mogla prehraniti svoju obitelj.

Avanture Smogovaca je u pet knjiga opisao književnik Hrvoje Hitrec, koji je i autor scenarija za samu seriju. Na ideju da se napravi serija došao je 1981. godine tadašnji urednik Programa za djecu i mladež Pajo Kanižaj.

U razmacima od nekoliko godina, snimljeno je 38 epizoda u sveukupno 6 sezona. Epizode od 1. do 31. snimljene su u razdoblju od 1981. do 1991. godine, a zadnjih sedam je snimano do sredine 90-ih godina prema Hitrecovoj knjizi “Smogovci u Domovinskom ratu”.

Uvodna melodija, koja bi nas prikovala uz televizore, pripada slavnom vesternu “Sedmorica veličanstvenih” Johna Sturgesa. Uz zvuke uvodne špice mogli smo gledati i zračne snimke malog dijela Zagreba, koji su uključivali snimke oko zagrebačke katedrale pa do III gimnazije i Naselka.

U seriji su se pojavili i neke poznate osobe, poput voditelja tadašnje Kviskoteke Olivera Mlakara, zatim i Branko Štulić, pjevač Azre, redateljica Snježana Tribuson, pjevačica Josipa Lisac, trener Miroslav Ćiro Blažević pa čak i bivši predsjednik RH Franjo Tuđman.

Smogovci, podsjetnik na neka druga vremena, ona koja često volimo vidjeti na televiziji u formi ove prekrasne i vječne serije.

Slične objave