Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Smjena straže Kravat pukovnije vraća se na zagrebačke ulice na Dan državnosti

S današnjim danom Kravat pukovnija započinje s javnim treninzima u centru Zagreba, a na Dan državnosti 30. svibnja 2020. godine te 31. svibnja povodom Dana Grada Zagreba počinje s redovnim održavanjem vojno-povijesne ceremonije Smjene straže. Smjene straže će tradicionalno biti upriličene, u 12.00 sati na Markovom trgu. 

Nakon razdoblja u kojem se mnoge aktivnosti nisu održavale zbog pandemije Covid-19, od danas će građani u centru Zagreba ponovno moći vidjeti konjanike, pješadiju i bubnjare kako pripremaju atraktivnu koreografiju za svečanost Smjene straže. 

“S obzirom da se sve polako vraća u normalno stanje, drago nam je priopćiti da Kravat pukovnija nastavlja sa svojim djelovanjem, sve u skladu s propisanim mjerama i štiteći zdravlje svih koji sudjeluju u procesu. Nadamo se da će unatoč novonastalim okolnostima Zagreb i ove godine brojati brojne posjete turista koji će uživati u našim ceremonijama, kao i građani grada Zagreba”, istaknuo je zapovjednik Željko Matejčić te dodao kako je ovo deseta jubilarna godina postojanja i djelovanja Kravat pukovnije. 

“Svrha našeg djelovanja je približiti dio povijesti građanima i turistima kroz ovakav kulturni i  turistički sadržaj, koji ćemo za početak upriličiti upravo na Dan državnosti, a potom i na Dan Grada Zagreba. Kao i svaki put do sada, želim pozvati građane Zagreba i sve koji su taj dan nazočni u gradu da nam se pridruže u što većem broju”, dodao je. 

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića,  ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. godine, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Nakon ceremonije na Dan državnosti i Dan Grada Zagreba, smjene straža Kravat pukovnije odvijat će se  se svake subote i nedjelje a prigodne Smjene straže održavat će se i tijekom blagdana te u Adventu.

Slične objave