Subota, 25 svibnja, 2024

Skulptura “Mladenci” kipara Stipe Sikirice u novozagrebačkom kvartu Siget

U novozagrebačkom kvartu Siget, u prekrasnoj velikoj zelenoj površini veličini 9 hektara, smjestila se zanimljiva skulptura hrvatskog kipara Stipe Sikirice.

Skulptura “Mladenci” postavljena je u Siget 1974. godine. Zašto ova skulptura? Naime, ovaj park ima lijepu i zanimljivu povijest vezanu uz – ljubav.

Ideja iza projektiranja ovog parka, za kojeg je zaslužan arhitekt Smiljan Klaić, bila je da mladenci nakon sklapanja u brak u parku zasade jedno stablo kao simbol ljubavi koja će rasti i razvijati se. Sa svakim novim brakom, park je rastao, a prvo je stablo zasađeno u studenom 1967. godine. Imena mladenaca su se upisivala u knjigu parka, a mogli su i nazočiti sadnji. Kao poklon, dobivali su nacrt parka u kojem bi bilo ubilježeno njihovo stablo.

Taj projekt je trajao od 1967. do 1978. godine i u tom je razdoblju zasađeno oko 8.000 mladih stabala.

Cijelokupna ideja je zaokružena postavljanjem skulpture “Mladenci” kipara Stipe Sikirice.

Skulptura je lijevana brončana statua koja prikazuje mladića kako posjeda djevojku na konja i vodi je u zajednički život. U odnosu mase i prostora dominiraju konveksno-konkavna (mladić i djevojka), zbijena (trup konja) i linijski istanjena masa (noge mladića, djevojke i konja).

Prikazani likovi su zrcalno simetrični i kroz svakog od njih se može povući os simetrije koja bi ga razdvojila na dva jednaka dijela.

Zbilja, prekrasno djelo koje se savršeno uklapa u priču ovog parka u Novom Zagrebu.

Slične objave