Simbol grada Zagreba i središnja zgrada Trga Republike Hrvatske

Jeste li znali da je Zagreb dobio svoju kazalištnu zgradu tek nakon Zadra, Dubrovnika, Osijeka, Šibenika, Varaždina, Rijeke, Karlovca i Splita?

Ideja o podizanju nove zgrade javila se još 1871. godine, no ništa se konkretno nije događali sve do velikog potresa 1880. godine koji je oštetio gornjogradsko kazalište. U travnju iste godine započinje akcija za skupljanje novčanih sredstava, te se Vladi podnosi iscrpno izvješće o potrebi nove zgrade.

U lipnju 1881. godine, Hrvatski sabor donosi Zakon o građenju novog Zemaljskog kazališta u Zagrebu, što je i car Franjo Josip I potvrdio 31. listopada.

Cijeli projekt staje sve do 1885. godine kada novi hrvatski ban, Karlo grof Khuen-Hedervary, obnavlja raspravu o lokaciji. No, do problema dolazi jer je prijedlog za izgradnju bio na tadašnjem mjestu gradskog sajmišta, koje se nekada nalazilo na periferiji grada.

Usprkos tadašnjim otporima, 1895. godine Zagreb dobiva svoju kazališnu zgradu na današnjem Trgu Republike Hrvatske, i realno, lokacija nije mogla biti bolja!

Slične objave