Subota, 25 svibnja, 2024

Sedam kadrova Zagreba smještenog s južne obale rijeke Save – posjet N. Zagrebu

Brzo guglanje Novog Zagreba dovodi nas do Wikipedie gdje vrlo brzo možemo saznati da se Novi Zagreb, prema upravnoj podjeli iz 1999. godine, sastoji od tri gradske četvrti: Novi Zagreb – istok, Novi Zagreb – zapad i Brezovica. Poznat je po Zagrebačkom velesajmu, jezeru Budek i Muzeju suvremene umjetnosti. Prije nego što krenemo dalje guglati, vratimo se na našu temu. Kada vam netko spomene dio Zagreba koji se nalazi južno od rijeke Save, koji vam kadrovi padnu na pamet?

Bundek

Bundek je naziv parka, i jezera koje se nalazi u njemu, smještenog zapadno od Zapruđa, a pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok. 2005. godine preuređeni su i park i jezero, a ovo je jedno od omiljenih okupljališta mnogih građana Novog Zagreba za vrijeme ljetnih mjeseci.

Zagrebački velesajam

Zagrebački velesajam, točnije paviljoni Zagrebačkog velesajma, je mjesto održavanja mnogih gospodarskih izložbi ili sajamskih priredbi, a nekada je bio sinonim za proljetni i jesenski Zagrebački velesajam.

HAK

Hrvatski autoklub pruža različite usluge korisnicima motornih vozila u Hrvatskoj, od izvještaja o situaciji u prometu, pružanja usluga vučne službe i općenito tehničke asistencije u prometu, do obuke mladih vozača i izdavanja vozačkih dozvola.

Avenija Dubrovnik

“Srce Novog Zagreba”, avenija duga 3,795 kilometara spaja dva krajnja rotora Novog Zagreba, od istoka do zapada.

Mamutica

Mamutica spada pod najveće stambene zgrade u Europi, a po svom obujmu je najveća grada u Zagrebu i Hrvatskoj. Smještena je u kvartu Travno u Novom Zagrebu. Izgrađena je 1974. godine prema projektu Đure Mirkovića, a duga je 240 metara, visoka 60 metara, te ima 19 naseljenih katova u kojima živi oko 5.000 stanovnika u 1.169 stanova! Vrijednost zgrade je 135,7 milijuna eura.

A sada slijede tri fotografije (stavit ćemo ih pod “jedan” kadar jer se nalaze na gotovo istoj lokaciji)…

Križanje Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca

INA (Industrija nafte) – ima velik značaj za istraživanje, razradu i proizvodnju nafte i plina te distribuciju nafte i naftnih derivata.

INA

MSU – Muzej suvremene umjetnosti otvoren je u prosincu 2009. godine a građen je prema projektu arhitekta Igora Franića. Utemeljen je 1954. godine osnivanjem Gradske galerije suvremene umjetnosti s ciljem dokumentiranja i promoviranja suvremene umjetnosti. Danas se u muzeju nalazi nekoliko zbirki mnogih hrvatskih i svjetskih modernih umjetnika, a najvažniji je arhiv fotografija Toše Dapca, zbirka iz ateljea Ivana Kožarića, Vjenceslava Richtera, Benka Horvata i donacija Silvane Seissel. A muzej je poznat i po radu Tobogan autora Carstena Hollera.

MSU

Avenue Mall – Otvoren 2007. godine, ovaj trgovački centar prostire se na 27.000 kvadratnih metara prodajnog prostora, a čine ga supermarket Konzum te brojne modne i specijaliziran trgovine. Tu se nalaze i dvije igraonice za djecu, restorani, kafići te čak devet CineStar Multiplex kino dvorana.

Avenue mall

Arena Zagreb

Višenamjenska dvorana predviđena za održavanje sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih manifestacija. Smještena je na zapadnom ulazu u Zagreb u naselju Remetinec, a kapacitet same dvorane iznosi 15.200 sjedećih mjesta, odnosno 20.000 mjesta za koncerte. Službeno otvorenje je bilo 28. prosinca 2008. godine.

To je samo mali dio onoga što nudi Novi Zagreb, nismo zaboravili na Park Mladenaca, Super Andriju, kao i druge prekrasne kvartove koji čine Novi Zagreb ugodnim mjestom za život.

Slične objave