Četvrtak, 30 studenoga, 2023

S Ilice započinje prvi dio šetnje zagrebačkim Gornjim gradom… krenimo!

Centar Zagreba je poznat kao najstariji dio grada, a prema pričama i samom ambijentu, u tome prednjači Gornji grad. Gornji grad, ili Gradec, povijesna je jezgra grada koja je zasnovana u srednjem vijeku, a do 19-og stoljeća, zajedno s Kaptolom, činila je središnje urbanizirano područje grada. Da ne duljimo s podacima koje lako možete pronaći na internetu, započet ćemo s ovom šetnjom Gornjim gradom.

Priča počinje u Ilici...
Priča počinje u Ilici…

Prvo na rasporedu? Kula Lotrščak

Gornji grad 130316-ZG (39)

Od 1. siječnja 1877. godine, top smješten u kuli Lotrščak označava podne, a jedino za vrijeme Prvog svjetskog rata top je mirovao. Zanimljiva je legenda zašto Grički top puca svaki dan u podne: naime, prema vrlo zanimljivoj priči, top je jednog dana ispalio hitac prema turskom taboru preko Save točno u podne, te je pogodio pijetla kojeg je na pladnju kuhar nosio paši.

Gornji grad 130316-ZG (60)

Buka je prestrašila Turke, zbog čega su pobjegli i nikada se više nisu vratili. Fora, zar ne? Osim zanimljive povijesti, moramo istaknuti da se podno kule Lotrščak (a pogotovo iz vrha samog tornja) pruža jedan od najljepših pogleda na Zagreb.

Umjesto vožnje žičarom...
Umjesto vožnje žičarom…
Gornji grad 130316-ZG (48)
Odluka je pala na stepenice.

Nakon rekreativnog penjanja uz žičaru, nagrada slijedi u obliku prekrasnog pogleda na Zagreb…

Gornji grad 130316-ZG (69)
Gornji grad 130316-ZG (116)
Gornji grad 130316-ZG (126)
Gornji grad 130316-ZG (75)
Iako je Zagreb na dlanu s ovog vidikovca, svakako se još više isplati popeti na vrh Kule Lotrščak, što ćemo uskoro i učiniti!

Nakon penjanja do Kule Lotrščak, slijedi nešto ugodniji teren za šetnju…

Podno tornja, nalazi se Strossmayerovo šetalište koje za odmor, uz turiste i građane grada, najviše koristi A. G. Matoš koji se odmara na svojoj klupi pod krošnjama drveća koje uljepšavaju popularni “Stross”.

Svakodnevno mjesto za odmor hrvatskog velikana
Svakodnevno mjesto za odmor hrvatskog velikana
Gornji grad 130316-ZG (138)
Gornji grad 130316-ZG (112)
Puno bolje od penjanja stepenicama!
Puno bolje od penjanja stepenicama!

Osim pogleda na Gundulićevu na zapadnoj strani šetališta, istočna strana skriva mali dio ograde posvećen zaljubljenima s koje se pruža zaista lijepi pogled prema zagrebačkoj katedrali.

Pogled na Gundulićevu kroz krošnje drveća
Pogled na Gundulićevu kroz krošnje drveća
Mjesto gdje zaljubljeni mogu "zaključati" svoju ljubav uživajući u lijepom pogledu prema istoku grada
Mjesto gdje zaljubljeni mogu “zaključati” svoju ljubav uživajući u lijepom pogledu prema istoku grada
Gornji grad 130316-ZG (435)

Iako bi bilo logično da Zakmardijevim stubama nastavim prema Radićevoj, šetnju nastavljam prema sjeveru, a Radićeva će doći na red nešto kasnije.

Bez daljnjega – najzanimljiviji zagrebački krov

Vraćamo se polako Strossmayerovim šetalištom prema kuli Lotrščak i skrećemo lijevo gdje nas cesta polako vodi do najpoznatijeg zagrebačkog krova – onog crkve Svetog Marka. Dolaskom na trg izlazimo na veliku čistinu koja je rijetko “bojno polje” političkih prepirki, ali i prekrasne arhitekture – s lijeva se nalaze Banski dvori, točnije zgrada Vlade Republike Hrvatske, a s desne strane zgrada Hrvatskog Sabora.

Gornji grad 130316-ZG (160)

No, trgom dominira crkva, gotičke arhitekture, izgrađena u 14. stoljeću.

Vise tema 160115-ZG 125

Osobno, ovo mjesto postaje živo tek kada se okupe vojnici Kravat pukovnije i ovdje krenu u raspoređivanje vojnika po centru grada u sklopu Smjene straže (Zagrebački vremeplov). Ovakvi događaji privlače more turista koji imaju prilike pratiti razne aktivnosti u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba.

Smjena straže vojnika Kravat pukovnije
Smjena straže vojnika Kravat pukovnije
Gradske 090814-ZG 384

U okolici Markovog trga možemo pronaći i Hrvatski povijesni muzej, Muzej naivne umjetnosti i kuću plemenite obitelj Zrinski.

Hrvatski povijesni muzej
Hrvatski povijesni muzej
Muzej naivne umjetnosti
Muzej naivne umjetnosti
Kuća plemenite obitelji Zrinski
Kuća plemenite obitelji Zrinski

Početak obilježavanja Dana grada Zagreba

Gornji grad 130316-ZG (214)

Nakon Trga svetog Marka, noge vode prema jednoj od najbitnijih lokacija u zagrebačkoj povijesti. Kamenita vrata su jedini očuvani dio obrambene utvrde Gornjeg grada. Pretpostavlja se da su Kamenita vrata podignuta 1266. 31. svibnja 1731. godine, izbio je veliki razorni požar na Gornjem gradu, te je u pepelu pronađena neoštećena Gospina slika iz 16. stoljeća: “Majka Božja od Kamenitih vrata”.

Gornji grad 130316-ZG (219)

Iako je okvir izgorio, slika je bila potpuno neoštećena nakon čega je izgrađena kapelica u udubljenju prolaza, te se to mjesto danas smatra najvećim zagrebačkim svetištem. 31. svibnja 1991. godine, zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić, proglasio je Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba, te se na taj blagdan obilježava i Dan grada Zagreba.

Gornji grad 130316-ZG (222)
Gornji grad 130316-ZG (226)

Kratko prolazimo kroz Kamenita vrata do Šoštarske ili Njemačke vesi, Velike ulice, Kamenite Ulice, Kipne ulice, Duge ulice, a nama puno poznatije – Radićeve ulice.

Brzi pogled na Radićevu, nakon čega nastavljam šetnju...
Brzi pogled na Radićevu, nakon čega nastavljam šetnju…
A sljedeća lokacija je...
A sljedeća lokacija je…

Idemo dalje

Nakon Radićeve ulice, idemo do zapadnog dijela Gornjeg grada i – Mesničke ulice.

Slične objave