Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023

Rođenje jednog od prvih istinskih građana svijeta

Tesla. Priznat ćete da prezime Tesla samo po sebi ima svoju jačinu. Pisati  ove retke o Tesli je za mene velika stvar. Siguran sam da ni približno neću moći opisati takvu veličinu. No, svakako ću pokušati.

Na današnji dan 1856. godine u ličkom selu Smiljanu kraj Gospića rodio se Nikola Tesla. Njegova biografija je poznata širokoj javnosti. Vjerujem da nema pojedinca u svijetu koji nije barem s nekim njezinim dijelom upoznat.

Tesla je uspješno patentirao 112 svojih izuma, od kojih se ponajviše ističu: trofazna struja, električni motor ili elektromotor, okretno polje, Teslin transformator (Teslina zavojnica), bežični prijenos energije, Teslina turbina i mnogi drugi.

Mural posvećen Tesli između platoa Gradec i Strossmayerovog šetališta

Tesla je također povezan i sa mojim rodnim gradom, Zagrebom. Poznato je da je prigodom posjeta sjednici gradskoga poglavarstva u svibnju 1892. gradonačelniku Milanu Amrušu Nikola Tesla dao nekoliko savjeta o elektrifikaciji Zagreba. Predlagao je da bi se za pogon hidrocentrale mogla iskoristiti voda Plitvičkih jezera, a da bi gradska općina trebala urediti električnu centralu u vlastitoj režiji. Tadašnji zagrebački gradski oci odbili su ideju velikog vizionara pa je Zagreb električnu javnu rasvjetu dobio tek u studenom 1907.

Osvijetljeni Zagreb s Medvednice

Jedan od znamenitijih spomenika u Gradu, djelo proslavljenog kipara Ivana Meštrovića, inače velikog Teslinog prijatelja, krasi početak istoimene ulice. Sam spomenik je nastao 1956. godine i bio je poseban poklon Ivana Meštrovića Institutu Ruđera Boškovića u Zagrebu (zajedno s kipom „Ruđer Bošković“ također od Meštrovića), gdje je stajao sve do 2006. Preseljen je na današnju lokaciju povodom proslave 150-obljetnice Teslinog rođenja.

Nikola Tesla na križanju Preradovićeve i Masarykove/Tesline ulice

Jedna od prvih kulturnih ustanova koje sam posjetio u svom životu je Tehnički muzej u Zagrebu. Muzej je osnovan 1959. godine, da bi od 2015. ponosno nosio ime jednog od najvećih znanstvenika svih vremena.

Tehnički muzej Nikola Tesla

Namjerno nisam apostrofirao Teslinu nacionalnu pripadnost. Osobno smatram da takva veličina ne pripada niti jednoj naciji, već čitavom svijetu i čovječanstvu. Možemo biti ponosni što je rodom sa ovih prostora. Isto tako mogu konstatirati da bi nas sve skupa Tesla trebao više spajati, a ne razdvajati. Ako ništa, svi se služimo njegovim izumima i po tome bi trebali biti jednaki. Mislim da bi se Tesla složio sa mnom.

Tehnologije novog doba također su prepoznale prezime Tesla kao dobar brend za svoj proizvod. Tako je električni automobil nazvan njegovim imenom.

Vrhunski električni automobil američkog proizvođača nazvanog po Tesli

Drago mi je što sam mu mogao posvetiti ovaj članak, a ovim putem ću mu čestitati i rođendan… Jer dok je dok je električne energije i ostalih njegovim izuma Tesla je itekako živ.

Stoga, sretan Ti rođendan, Građanine svijeta!


O autoru teksta: Vedran Danko diplomirani je profesor povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Kao rođeni Zagrepčanin zaljubljen je u svoj rodni grad, njegovu prošlost i sve što On predstavlja. Uživa u zelenilu i prirodi svoga rodnog grada i veseli se svima koji poštuju, cijene i vole Zagreb bilo da tu žive ili su samo u posjeti.


Slične objave