Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Rođenje hrvatskog pionira automobilizma – Ferdinanda Budickog

Na današnji dan 1871. godine u Zagrebu je rođen Ferdinand Budicki, hrvatski pionir automobilizma, biciklizma i zrakoplovstva. Čovjek koji je zauvijek promijenio sliku hrvatskoga građanskog društva.

1895. godine konstruirao je vlastiti bicikl u tvornici „dvokolica” u Beču kojim se vozi do Varaždina. 1897. godine biciklom marke „Aleksander” prelazi 16 758 km (Njemačka, Poljska, Rusija, Finska, Švedska, Danska, Engleska, Nizozemska, Belgija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Alžir, Tunis, Italija, Hrvatska). U Zagrebu 1898. godine otvara „Prvu hrvatsku mehaničku popravljaonu i trgovinu automobila, dvokolica, šivaljki i gramofona“.

Noć muzeja 2016 u Muzeju automobila Ferdinand Budicki koji se tada nalazio na Zavrtnici

1901. godine u Zagreb dovozi prvi automobil marke „Opel” i „Beischlag”, a sljedeće godine i prvi motor marke „Orion”. 1904. godie postaje prvi vozač koji se automobilom popeo na Sljeme, da bi iste godine postao  suosnivač Koturaškog kluba „Orao”. Također se istaknuo  1905. godine jer je balonom „Turul“ letio iz Zagreba do otoka Krka i snimio prve fotografije Zagreba iz zraka. Bio je suosnivač „Prvog hrvatskog automobilnog kluba” (1906.) i  gospodarstvenog sajma „Zagrebački zbor“ (1909. – kasnije prerastao u „Zagrebački velesajam“).

Zagrebački velesajam

Osnovao je prvu autoškolu u Zagrebu (1910.), kao i taksističku službu sljedeće godine. Istaknuo se i na području sporta kao suosnivač „Hrvatskoga sportskog saveza“(1911.), te kao sudionik mnogih autoutrka.

Zanimljivo je za spomenuti da je komisiju za izdavanje vozačke dozvole naučio voziti automobil, da bi ga ta ista komisija „rušila“ na polaganju za dobivanje vozačke dozvole. Zabilježen je kao prvi prekršitelj prometnih pravila koji je kažnjen na ovom području.

Grad Zagreb mu se odužio ulicom na Jarunu, a od 2013. godine u Zagrebu se nalazi privatni muzej automobila nazvan njegovim imenom. Danas se muzej nalazi u prostorijama trgovačkog centra Westgate.

Slične objave