Retrospektiva Jechezkiela Davida Kirszenbauma u Muzeju Mimara

Retrospektivna izložba djela Jechezkiela Davida Kirszenbauma (Staszów,1900-Pariz, 1954) po prvi će put u Hrvatskoj predstaviti umjetnost ovog značajnog slikara. Izložba će se održati u Muzeju Mimara (Zagreb, Rooseveltov trg 5.) u razdoblju od 12. prosinca 2018. – 3. veljače 2019. Preko 60 djela – ulja na platnu, akvareli, crteži – ali i arhivski materijal ( pisma, potvrde, novinski isječci itd.) prezentirat će i životni put određen teškim, tragičnim zbivanjima koje su mu odredile sudbinu i sam umjetnički izričaj.

Jechezkiel David Kirszenbaum nakon odlaska iz rodnog grada, studira u Weimaru na Bauhausu gdje se susreće s umjetnošću Paula Kleea i Wassilya Kandinskog. Ranih 30 – tih godina odlazi u Berlin gdje postaje dijelom avangardnih krugova te izlaže u Der Sturm galeriji upijajući utjecaje njemačkog ekspresionizma. Djelovao je i kao ilustrator za nekoliko berlinskih novina pod nadimkom „Duvdivan“. Dolazak nacista na vlast značio je i iskonsku potrebu za odlaskom i spašavanjem – odlazi u Pariz gdje produbljuje spoznaje o francuskom impresionizmu, prihvaća utjecaje Pariške škole razvijajući istovremeno snažan individualni ekspresionistički stil u kojem se susreće motivika mističnih priča iz najranijeg djetinjstva, folklora, ali i proroka Starog Zavjeta. Živih boja, snažnih poteza, on u svojim djelima svjedoči bol životnog iskustva ali i toplinu prepuštanja snatrenju i intimističkim proživljajima.

Izlaže u brojnim pariškim galerijama, no od 1940. biva zatvoren u radne logore na jugu Francuske izgubivši kroz ratne godine obitelj u mraku koncentrcijskog logora, a njegova djela, pohranjena u pariškom studiju bijahu uništena. U poslijeratnom razdoblju ponovo zaranja u njemu jedino znan i potreban svijet umjetnosti te, osim u Parizu, stvara i u Brazilu i Maroccu. Izlaže u Parizu ranih 50- tih godina, a Pariz je grad u kojem umire 1954.

Mnogi drže kako je Kirszenbaum sudjelovao u renesansi židovske umjetnosti, avangardnom pokretu koji je svoj put otpočeo u Rusiji i proširio se Poljskom, a pripadali su joj Marc Chagall, El Lissitzky i drugi. Kirszenbaumovi radovi nalaze se u brojnim galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Slične objave