Raspored događanja projekta SuKultura – Radionice, edukacije, glazba i dobra zabava

Projekt SuKultura nastao je u okviru natječaja Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi (objavljen u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.) sa svrhom razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora.

Manifestacija Kultura za sve! u sklopu projekta SuKultura održat će se 10., 11. i 12. srpnja u Travnom, a od 11. do 13. rujna 2020. godine održat će se Akcija za trg! u Remetincu.

U nastavku donosimo dio događanja, a za sve detalje pratite Facebook stranicu SuKultura.

1. – 8. srpnja – Mamutica – prostori budućnosti

Interdisciplinarna radionica Tijelo Riječi: Mamutica – prostori budućnosti

Autorice programa: Josipa Bubaš i Neva Lukić

TERMINI: od srijede 1.7. do petka 3.7. i od ponedjeljka 6.7. do srijede 8.7., od 10-14h, foaje KUC Travno.

Dvanaesta po redu radionica Tijelo Riječi, autorica Josipe Bubaš i Neve Lukić, odvijat će se u prostoru Mamutice [1] baveći se samom arhitekturom ali i sociološko-društvenim kontekstom navedene lokacije (u Mamutici stanuje oko 5.000 ljudi, a velik broj osoba je i zaposlen u nekoj od prodavaonica ili javnih institucija unutar nje). Polazeći od utopijske socijalističke arhitekture Mamutice te tekstova pisaca poput A. Huxleya, T. Moorea i G. Orwella, ovaj put radionica će polaznike povesti na istraživački put zamišljanja, osjećanja i pripovijedanja utopijsko-distopijskih prostora, tzv. “prostora budućnosti”, njihovih mogućih funkcija kao i obrazaca ponašanja nastalih u njima. Kao i dosad, radionica će povezati književni i izvedbeni jezik pri čemu će polaznici/polaznice, uz mentorstvo voditeljica, stvarati vlastiti tekst, scenski pokret i koreografiju razvijajući spisateljske, plesno-scenske te pripovjedačke vještine. Ideja „zgrade-grada“, ujedinjene zajednice koja zadovoljava sve čovjekove potrebe, često je zanemarena u suvremenom urbanizmu. Međutim, ista se ideja suviše lako može pretvoriti u distopijsku, unisonu jedinicu s vlastitim represivnim mehanizmima, negirati ljudskost i individualnost te postati sama svoja suprotnost. Ideja radionice jest poigravanje upravo tom ambivalentnom pozicijom, projekcijama mogućih problema budućnosti kroz istovremen komentar trenutnog stanja. Pri trenutnim stanjem referiramo se, dakako, na ideju socijalističke arhitekture da među ostalim sustanari određene četvrti trebaju biti međusobno solidarni, i da bi se unutar određenog urbanog konteksta trebala formirati i zajednica. Živi li i na koji način ta ideja danas i koliko su stanovnici Mamutice međusobno povezani? Osjećaju li pripadnost tom arhitektonskom zdanju i postoji li određen osjećaj razvijene i prakticirane solidarnosti? Kako ta ideja funkcionira danas u sasvim drugačijem političko-društvenom kontekstu, kapitalističkog društva u razvoju? Također, korona kriza je donijela, pak, još veću međusobnu otuđenost, i doista stvaran scenarij filma znanstvene fantastike, te će polaznici radionice istražiti i taj aspekt kroz vlastiti izvedbeno-literarni angažman.

[1] Mamutica je najveća stambena zgrada tzv. neboder (po obujmu) u Gradu Zagrebu, a također se ubraja među najveće
stambene zgrade u Europi. Nalazi se u istočnom dijelu Novog Zagreba, u kvartu Travno.


Istraživat će se urbani prostor, njegova povijest i mogućnosti suvremenog konteksta i pritom koristiti prostorni potencijali i funkcije specifičnih lokacija – prostorije KC Travno, knjižnica, apoteka, banka, kafić, trg, garaža, atomsko sklonište. Lokacije će se istraživati kroz izravan odnos sa stanarima i djelatnicima koji rade unutar zgrade (primjerice, djelatnicima KC Travno) – putem intervjua, javnih iskustvenih improvizacija tijelom, snimanjem
samoga procesa rada kroz video i audio pristup. Snimke procesa će se također koristiti u završnoj prezentaciji rada.

Sama završna prezentacija u sklopu Predstave zajednice na manifestaciji Kultura za sve! uključivat će solo točke i grupnu izvedbu – lokacijom nadahnute distopijske priče i pokrete, a odvijat će se na odabranim lokacijama i na sceni KUC Travno.

PRIJAVE na mail josipabubas@gmail.com

Radionice organizira: Domino
Radionice se organiziraju u sklopu projekta SuKultura,
kojega provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb.

1. – 17. srpanj – Nevidljivi grad i mitski narativi

BESPLATNE KREATIVNE LIKOVNE RADIONICE
S AKADEMSKOM SLIKARICOM
VESNOM ŠANTAK
U CENTRU ZA KULTURU NOVI ZAGREB

Od 1. 7. do 17. 7. 2020., ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18.15 do 21 sat

NEVIDLJIVI GRAD i MITSKI NARATIVI:

nestala fontana, restoran Galeb, Plesna haljina žutog maslačka i drugi motivi Istraživanje skrivenih urbanih narativa susjedstva u Remetinečkom gaju Mjesta su tek djelomične i uvraćene povijesti o prošlostima kojima su drugi oteli čitljivost, nagomilana vremena koja se mogu rasklopiti, jedino nalik pričuvnim pričama ostajući u stanju rebusa, konačno i simbolizacija ugrađenih u bol ili zadovoljstvo tijela. Michel de Certeau (Invencija svakodnevice, Naklada MD, 2003.)

Michel de Certeau i Luce Giard u The Practice of Everyday Life kažu kako susjedstva oblikuju i nevidljive povijesti hodanja, odijevanja, stanovanja, kuhanja. Nevidljive povijesti otkrivaju različita sjećanja koja više nemaju svoj prostor: obiteljske tradicije i bezvremene događaje, sjećanja iz djetinjstva. Tako „rade“ i urbani narativi. Oni vidljivi grad dopunjuju „nevidljivim gradovima“ o kojima je pisao Italo Calvino. Koristeći rječnik predmeta i dobro poznatih riječi narativi stvaraju druge dimenzije, koje mogu biti fantastične, nemarne, zastrašujuće i točne. Oni grad čine „uvjerljivim“, otvaraju „putovanja“. Oni su ključevi grada i vode nas prema „mitskome“.
Zajednički ćemo stvarati nove bilješke poetskih narativa ‘obučene’ u jezik likovnosti, uz pomoć različitih materijala: od boja i papira, do kreativnog izražavanja kroz oblikovanje malih skulptura, instalacija u prostoru i/ili drugih bezbrojnih maštovitih mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Materijal za rad je osiguran.
Radovi će biti prezentirani sredinom rujna na manifestaciji Dani Laništa u sklopu Akcije za Trg Narodne zaštite.

Prijave za sudjelovanje na: galerija.vladimir.buzancic@czk-novi-zagreb.hr


Vesna Šantak rođena je 1969. godine u Zagrebu. Nakon završene osnovne škole i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, diplomirala je slikarstvo na odjelu grafike i stekla zvanje slikar-grafičar na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998. godine, u klasi profesora Frane Para. Od 1995. godine sudjelovala je na studijskim putovanjima u okviru “Vrbničke grafičke akademije” na otoku Krku (VGA) 1995., 1996. i 1997. godine.
Osim slikarstvom i kiparstvom bavi se i ilustriranjem knjiga, organizacijom projekata i radionica te pedagoškim radom (voditeljica je likovnih i plesnih radionica za djecu i odrasle od 1998.
Surađivala je s Otvorenim učilištem u Zagrebu, a trenutno surađuje s Centrom za kulturu Trešnjevka, Međunarodnim centrom za kulturu Travno, Centrom za kulturu Pešćenica i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU-om). Osmislila je i nekoliko projekata: „Vremeplov“, „Naslikaj pismo prijatelju“ i “Oblik – prostor – kretanje“ koji su uvršteni u javne potrebe u kulturi Grada Zagreba. Od 2013. voditeljica je likovne radionice u Centru za kulturu Novi Zagreb. Godine 2010. boravila je na art rezidenciji u Cité Internationale des Arts Paris. Članica je HDLU-a Zagreb, Academie Moderne te HZSU-a.

Radionice organizira: Studio Artless
Radionice se organiziraju u sklopu projekta SuKultura,
kojega provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb.

6. – 10. srpnja – Ljetna škola animacije

Besplatne radionice animacije za djecu i mlade

Za koga?
– Za djecu i mlade od 9 do 16 godina (formirat ce se dvije skupine ovisno o godinama prijavljenih).

Kada i gdje?
– Od 6. do 10. srpnja, od 10 do 12 i/ili od 12 do 14 sati u KUC Travno.

Kako?
– Zabavno i lako, u malim grupama, u vodstvo voditeljice s diplomom likovne akademije (novi mediji i animacija) – Ivane Pipal.

Što će nam biti tema?
– Novi Zagreb i sve što volite (ili ne volite) u njemu!

Što želimo?
– Naučiti vas osnovama stop-animacije na zabavan i pristupačan način te zajedno izraditi vaš prvi crtani film!

PRIJAVE što prije, a najkasnije do 1. srpnja (broj mjesta je ograničen) na: udrugaiii@gmail.com / projektsukultura@gmail.com

Više informacija nađite na mrežnim stranicama Kulturnog centra
Travno i projekta SuKultura te na društvenim mrežama SuKultura i Kulturni centar Travno – KUC Travno.
www.kuctravno.hr / www.thisisadominoproject.org


Radionice organizira: Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja UIII / AIIR

Radionice se organiziraju u sklopu projekta SuKultura,
kojega provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb.

Slične objave