Srijeda, 28 veljače, 2024

Raj za sve zaljubljenike u motorna vozila nalazi se na Zavrtnici

Prije četiri godine, te davne 2013., prostor bivše zagrebačke tvornice Pluto postao je dom Muzeja automobila Ferdinand Budicki. Tko je bio Ferdinand Budicki? Riječ je o pioniru automobilističkog, motociklističkog i biciklističkog sporta koji je 1895. godine konstruirao svoj vlastiti bicikl, a 1901. godine u Zagreb dovezao je prvi automobil što je izazvalo zgražanje među građanima Zagreba, sve ostalo je povijest.

Danas na spomen Budickog svi pomislimo na 1500 kvadrata izložbenog prostora na Zavrtnici koje čuva stotinjak očuvanih oldtimer automobila, motocikla i bicikala, od kojih su većina jedinstveni primjerci u Republici Hrvatskoj.

Prvo predstavljanje muzeja dogodilo se na Noći muzeja iste godine, a ideju organizatora Valentina Valjka prepoznalo je više od 10.000 posjetitelja, među kojima je bio i tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Osim prijevoznih sredstava, Muzej automobila Ferdinand Budicki sadrži i preko 2000 fotografija vezanih uz povijest hrvatskog automobilizma te kabine Sljemenske žičare.

Također, vrlo je važno napomenuti da se u prostorijama muzeja održavaju edukativne radionice za školarce.

Zašto morate posjetiti ovaj genijalni muzej koji je meka za sve oktanofile?

Zbog simbolične cijene od 30 kuna (za djecu 20 kuna) koja ulaz u muzej pretvara u vremeplov koji vas trenutno vraća u zlatna vremena automobilske povijesti.

Zato što u muzeju nema slobodnih dana – otvoren je svakim danom od 10:00 do 19:00 sati, bez obzira na vikend i praznike.

Zato što nigdje u Hrvatskoj ne možete pronaći ovakvu zbirku fascinatnih automobila kao ovu u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 48.

Zato što imate priliku vidjeti unikatne automobile kojih više nema na ulicama, te kojima prijeti potpuno nestajanje s lica zemlje. Ovaj muzej brine da se to ne dogodi.

Zato što posjetom ovog muzeja nagrađujete organizatore koji nesebično organiziraju vožnje gradom u kojima mogu uživati baš svi – namjerni i slučajni prolaznici.

Realno, mogao bi još dugo o razlozima zašto morate posjetiti Muzej automobila Ferdinand Budicki, ali ćemo stati na čestitci: Sretan vam rođendan, i neka nam još puno godina čuvate prekrasne automobile od istrebljenja, zaslužili su da budu sačuvani, kao i sam MAFB.


O autoru teksta: Ivan Klindić je osnivač, urednik i fotograf bloga Lice Grada. Prije svega se smatra lovcem na savršeni kadar, zbog čega se njegove objave baziraju na fotografijama, a ponekad se ulovi i u pisanji dugih tekstova. To je samo u slučaju kada ga neplanirano “lupi” val inspiracije, a takvih je u zadnje vrijeme sve više i više. Sve ostale objave na webu, koje nisu potpisane, su njegovo djelo u potpunosti, od riječi do fotografija.


Slične objave