Srijeda, 22 ožujka, 2023

Prvi dio trilogije o Sunčevom sustavu u Zagrebu započinjemo sa Suncem i prvim planetima

Jeste li ikada čuli za Sunčev sustav u Zagrebu? Koji god vaš odgovor bio, u sljedećim tjednima ćemo pisati o tome te ćemo vam prenijeti sve što znamo o ovoj temi, uključujući i fotografije, stoga vrijedi pričekati.

Dopustite da vam predstavim o čemu je ovdje riječ. Ova zanimljiva instalacija se zove Nine views (devet pogleda) i započela je Suncem postavljenim u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Umjetnik Ivan Kožarić je izradio i postavio Sunce 1994. godine, a umjetnik Davor Preis odlučuje napraviti cijeli Sunčev sustav. To je bilo 2004. godine i ta instalacija dobiva ime – Nine views.

Planeti su kugle napravljene od nehrđajućeg čelika i njihova veličina i udaljenost je proporcionalna Sunčevom sustavu kada uzmemo u obzir Kožarićevo sunce. Zagrebački Sunčev sustav će biti objavljen u tri serije, a četvrta objava će sadržavati cijeli sustav u jednom postu. Dakle, krenimo sa Suncem i prvim planetima!

Sunce

Sunce (4)

Ova umjetnička instalacija se nalazi u Bogovićevoj ulici (centar Zagreba) i to je glavni razlog zašto čitate ovaj post – da Kožarić nije postavio sunce, vjerojatno ne bi bilo Sunčevog sustava u Zagrebu. Sunce je zvijezda u centru našeg Sunčevog sustava te predstavlja gotovo savršenu kuglu.

Sunce (1)

Sunce (2)

Sunce (3)

Promjer je 1.392.000 kilometara što je oko 109 puta više od Zemlje, a teži čak 330.000 puta više od Zemlje. Na Zemlji ne bi bilo života da nije Sunca stoga počinjemo s tom zvijezdom.

Merkur

Merkur (1)

Merkur je planet najbliži suncu. Ne samo onom suncu koje nam omogućava život na Zemlji, već i skulpturi Sunca u Bogovićevoj ulici. Ako iz Bogovićeve počinjete svoju potragu za planetima, vaša potraga za Merkurom neće trajati dugo. Morate se uputiti prema zapadu gdje se nalazi Cvjetni trg, zatim skrenite desno prema Ilici.

Merkur (2)

Merkur (3)

Kada uđete u Margaretsku ulicu, hodajte 15-20 metara i na zidu s vaše desne strane pojavit će se Merkur (Margaretska 3). Temperatura na Merkuru je od ekstremnih -180 stupnjeva pa do još ekstremnijih +430, riječ je o drugom najmanjem planetu u Sunčevom sustavu. Jedan dan na Merkuru traje više od 58 Zemaljskih dana, a godina samo 88 dana. Merkur je dobio ime po rimskom poslaniku bogova.

Venera

Venera (1)

Za drugi planet na našoj listi, Venera, morat ćete prošetati čitavih 6 minuta. Kada vidite i fotografirate Merkur, izađite na Ilicu i krenite prema Trgu bana Josipa Jelačića. Nakon kratke šetnje i dolaska na glavni zagrebački trg, skrenite lijevo prema Dolcu. Čim dođete do Splavnice (prije Dolca), Venera se nalazi na prvom stupu (s lijeve strane, nešto više) do trga. Tamo sam prošao milijun puta i nikada nisam primjetio ovaj planet.

Venera (2)

Venera (3)

Venera je drugi planet od Sunca te je drugi najsvjetliji objekt na noćnom nebu (iza Mjeseca). Planet je dobio ime prema rimskoj božici ljubavi i ljepote. Venera je također poznata i kao Zemljina sestra zbog slične veličine i mase. Jedan dan na Veneri traje 243 zemaljska dana, a u 225 dana obiđe Sunce. Venera je najtopliji planet u našem Sunčevom sustavu s prosječnom temperaturom od 462 stupnja.

Zemlja

Zemlja (2)

Dok smo radili istraživanje za ovaj projekt, pročitali smo nešto zanimljivo na temu ove planete. Pisalo je: „Ako tražite zemlju, pogledajte ispod sebe“. Dobra, zar ne? Ako želite pronaći Zemlju, morat ćete se vratiti na Cvjetni trg. Kada se vratite, uputite se u Varšavsku ulicu 3 (kino Europa) i na zadnjem stupu (ispred banke) nalazi se skulptura Zemlje (gleda na ulicu). Nalazi se malo više poput Venere, no može se lako uočiti.

Zemlja (1)

Ne postoji puno informacija o Zemlji a da ih ne znate. Za put oko Sunca potrebno joj je 365,26 dana, a jedan dan traje 23 sata 56 minuta i 4.1 sekundu, ne točno 24 sata kako nas uče. Jedna zanimljiva stvar je da se rotacija zemlje polako smanjuje i to 17 milisekundi svakih 100 godine. No, događa se tako sporo da će dan trajati 25 sati tek za 140 milijuna godina. Zemlja je jedini planet koji nije dobio ime po bogu.

To je to… zasad! Sunce i prva tri planeta Sunčevog sustava su iza nas, uskoro nastavljamo s ovom vrlo zanimljivom pričom…

Pratite nas na našoj Facebook stranici.

Slične objave