Srijeda, 21 veljače, 2024

Program Galerije Klovićevi dvori povodom Međunarodnog dana muzeja

U povodu Dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja 2018. godine Galerija Klovićevi dvori vjernim posjetiteljima daruje besplatan ulaz na izložbu Stephan Lupino i glazbeno – scensku izvedbu “Nasljeđe Katarine Velike – Carice svih Rusa”*  koja počinje u 20.00 sati. Ulaz na predstavu je besplatan!

*Glazbeno – scenska izvedba pod nazivom Naslijeđe Katarine Velike – Carice svih Rusa u sklopu izložbe Katarina Velika ruskog Državnog muzeja Ermitaž u Klovićevim dvorima.

Glazbeno- scenska izvedba pod nazivom “Naslijeđe Katarine Velike – Carice svih Rusa” održati će se na Međunarodni dan muzeja,  u atriju Klovićevih dvora. Izvedba je nastala unutar konteksta izložbe – KATARINA VELIKA, CARICA SVIH RUSA, Državnog muzeja Ermitaž, koja po prvi puta hrvatskoj publici nudi presjek tog glasovitog razdoblja ruske povijesti.

Galerija Klovićevi dvori

Centralna figura naznačenog razdoblja prikazana je na izložbi iz različitih vizura, od svakodnevnih osobnih predmeta sve do umjetničkih djela koja je tako strastveno sakupljala i time utemeljila jednu od najvažnijih zbirki svijeta. No ona nije težila stvaranju Ermitaža kao muzeja, već ga je promišljala kao naglašeno performativni društveni događaj. Osim istaknutog kolekcionarstva, značajno je istaknuti kako je i sama bila književnica, i svoj dvor pretvorila u umjetničko središte. Potičući i financirajući razne grane umjetnosti, kao i otvarajući obrazovno-odgojne ustanove, ona je postavila temelje za razvoj kasnije ruske umjetnosti koja je već kroz sljedećih sto godina iznjedrila brojne umjetnike koji su postali neizostavni dio svjetskog kulturnog nasljeđa.

Izvedba u režiji Arije Rizvić i dramaturgiji Nikoline Rafaj tematski se usredotočila upravo na razdoblje 19. stoljeća, koje ukazuje na same vrhunce ruske umjetnosti s područja književnosti, glazbe i plesa. U čast tom plodonosnom razdoblju koje opstoji kao nastavak Katarinine progresivne misli, studentice i studenti Muzičke akademije, izvest će djela Čajkovskog, Glinke i Rahmanjinova koja će se ispreplitati s fragmentima iz djela Puškina, Dostojevskog i Gogolja koje će izvoditi dramski glumac, uz plesne dionice koje će izvoditi balerina iz HNK Zagreb.

Voltaire je istaknuo kako će sretan biti istraživač koji će za sto godina pisati povijest Katarine Velike, a ova izvedba fokus postavlja upravo na dio te povijesti koja pred našim očima ponovno scenski oživljava, u privremenom podnožju Ermitaža. 

Vrijeme: 20h, 18. svibnja 2018., Međunarodni dan muzeja
Mjesto: atrij Klovićevih dvori
Režija : Arija Rizvić
Dramaturgija: Nikolina Rafaj

Slične objave