Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Priča o prvim nogometnim utakmicama na Mažuranićevom i Marulićevom trgu

Jeste li znali da se Mažuranićev trg smatra kolijevkom nogometa ovih prostora? Naime, davne 1893. godine, Franjo Bučar, stipendist hrvatske vlade, inače student tjelesnog odgoja u Stockholmu, došavši kući na praznike, donio je prijateljima na dar loptu. Uz poklon, uslijedile su i osnove nogometne igre.

U početku je postojao jedan problem: kako nazvati taj novi sport? Prvi prijevod s njemačkih pravila nogometne igre se objavljuje u zagrebačkom časopisu “Šport”, a preveo ih je učitelj-tečajac Mirko pl. Kovačić. Nazivi su se, više-manje, održali do danas.

Mažuranac

Nakon usvajanja pravila i službenih protokola, na Mažurancu se rodila zamisao o osnivanju prvih sportskih klubova, te je na obližnjem Marulićvom trgu uređeno nogometno igralište. Na tom je mjestu, 28. listopada 1906. godine, odigrana prva javna nogometna utakmica u Hrvatskoj.

Marulićev trg; zgrada Hrvatskog državnog arhiva

Kako gledatelji još nisu bili naviknuti na nogomet, niti poznavali pravila igre, nitko nije mogao procijeniti dobar ili loš potez, tako da su pljeskali Kudernu kada je u jednom trenutku napucao loptu visoko u zrak, a nisu reagirali kada je Erbežnik postigao gol.

Slične objave