Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Prepoznatljivim plesnim koncertom LADO prezentira hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu

LADO jest sinonim za ples. Štoviše, danas LADO označava vrhunski plesni doživljaj kojega prati jedinstvena tradicijska, vokalno-instrumentalna ekspresija. 

Svoj je prvi ovogodišnji plesni koncert LADO održao u prepunoj Kodály Center dvorani, 26. svibnja u Pečuhu. Koncertom je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i 30. obljetnica međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Mađarske. Hrvatska publika premijeru plesnog koncerta imat će u Lipiku, 3. lipnja 2022. godine na Bazenima Lipik. Plesni koncerti nastavljaju se 5. lipnja u Ivanić-Gradu i 25. lipnja u Trilju, a 11. lipnja dodatno internacionalno predstavljanje ansambl će imati u Mainzu. Vrhunac plesnog programa LADO će imati s Tanecom, makedonskim nacionalnim ansamblom, s kojim je na turneji 14. srpnja u Slavonskom Brodu, 16. srpnja u Zagvozdu i 17. srpnja u Splitu. 

Na tragu toga, propitujući suvremenu ulogu tradicijske umjetnosti, pozicija Ansambla u 73. godini njegova djelovanja, vrlo je jasna. Ovogodišnji plesni koncert reprezentira upravo zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu, što ga programski usmjerava prema različitim hrvatskim regijama. Program se sastoji od 11 točaka, od kojih su neke antologijske i uvijek rado viđene. Na koncertu ćemo vidjeti „Ladarke“, svojevrsnu himnu i zaštitni znak ansambla, „Valpovačko kolo“ odvest će nas u istočnu Slavoniju, dok će „Starovinska pivanja“ prikazati arhaična solistička pjevanja s otoka Mljeta, ali i samačka čobanska pjevanja iz Gornjih Poljica, za koje se u stručnim krugovima uvriježio naziv „ojkanje“. Dubrovnik će predstaviti „kolo poskočica“ Linđo, kojom ravna kolovođa, a plesala se uz pratnju lijerice, dok će plesna tradicija Baranje biti predstavljena koreografijom „Ej sviraj Pavo“, kojoj su ishodište baranjske glazbene i plesne tradicije, uz pratnju gajdi, osebujnih narodnih nošnji te poskočica i bećaraca – uvertiru u temperamentne plesove „udvoje“. Prigorski plesovi, s druge strane, vode nas u područje okolice Zagreba, gdje se i danas plešu polka i drmeš, koji su se nekada plesali u svečanim prilikama. 

Energičnost, nadahnutost i profesionalna izvedba svojstveni su plesnim koncertima Ansambla LADO. Ova koreografska ostvarenja i scenske interpretacije toliko su bliske ishodištu, da njihov umjetnički dojam nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Navedeni elementi u plesu i pjevanju Lada ključni su u tome kako reprezentiraju bogatu tradiciju, koja je na sceni živa, čista i – u boji!

Tekst i fotografija: Press

Slične objave