Preko 50.000 zagrebačkih fotografija platforme Lice Grada!

Danas je jedan od onih velikih dana kada bi trebao “izbaciti” neki članak pun hvalospjeva o platformi Lice Grada, pun motivirajućih misli i poruka, no – neće ići. Naime, danas je sustav Zbirka_LG, inače je to naziv za bazu zagrebačkih fotografija platforme Lice Grada, premašio brojku od 50.000, čitaj: pedesettisuća, fotografija! Ta brojka je premašena fotografijama objavljenim u najnovijoj galeriji serijala Neki drugi Zagreb.

Takav neki uspjeh definitivno zaslužuje i članak u skladu s tim, no ova južina koja me pere već drugi dan izbila je iz mene i ono malo kreativnosti što imam pa ću tehnikom pitanje-odgovor pokušati dati što više odgovora na pitanja koja vam se možda motaju glavom.

Pa – krenimo!

Što je sustav Zbirka_LG? I, kako taj sustav funkcionira?

Odgovor je jednostavan: Zbirka_LG je baza zagrebačkih fotografija platforme Lice Grada koja je smještena na portalu licegrada.media. Sustav za vas, posjetitelje, funkcionira vrlo jednostavno. Naime, na portalu imate pregled zadnjih dodanih fotografija, kao i pretragu cijele baze fotografija.

Tko može koristiti fotografije platforme Lice Grada?

Fotografije mogu koristiti svi klijenti platforme Lice Grada, ili oni koji pojedinačno otkupe jednu ili više fotografija, prema prethodno dogovorenim uvjetima. Svako korištenje fotografija bez prethodnog upita se kvalificira kao kršenje autorskih prava.

Tko god poželi koristiti neku od fotografija, svoj upit može poslati na licegrada.hr@gmail.com

Koliko dugo to postoji?

Portal licegrada.media postoji od 24. svibnja 2018. godine, a u bazi se nalaze fotografije od 2013. godine, no najviše se fotografija nalazi od 2018. godine do danas.

Kakve se gore nalaze fotografije?

Raznorazne. Od brojnih događanja u gradu, fotoreportaža, života sa zagrebačkih ulica, nogometne utakmice (npr. sve europske utakmice koje je GNK Dinamo Zagreb igrao unazad nekoliko godina, kao i veći derbiji), ilustrativne fotografije, i još puno toga.

Preporučio bi da pogledate sljedeće linkove kako bi ste mogli saznati više o nekim fotografskim projektima:

licegrada.hr/lg1 – Fotografski projekti

licegrada.hr/projekti – Projekti općenito, od kojih su neki i fotografski

Još nešto?

Da, zapravo, puno toga, ali kao što rekoh, južina… Stoga, skratit ću priču uz opis još nekoliko iznimno važnih linkova:

1. Svakako bi preporučio da pogledate Kronike (licegrada.hr/kronike). Kronike su skup kategorija portala Lice Grada koje dokumentiraju život u gradu Zagrebu, a koje se baziraju na fotografijama. Više o Kronikama pročitajte na licegrada.hr/zagrebacke-kronike

2. Ukoliko ste prvi ili drugi put na stranicama platforme Lice Grada, svakako bi vam preporučio da proučite stranicu Istraži Lice Grada (licegrada.hr/istrazi) gdje se nalaze osnovne informacije o platformi.

3. Još jedna stranica koju vrijedi pogledati je svakako stranica Fotografija (licegrada.hr/fotografije). To je mjesto gdje možete saznati više o fotografijama platforme

Mislim da je to to… Uskoro će biti nekoliko rođendana platforme (MEDIA 24. svibnja slavi drugi rođendan, HR 1. kolovoza slavi četvrti rođendan, a Facebook stranica Lice Grada 16. srpnja slavi čak sedmi rođendan) pa ću se vjerojatno malo više tada raspisati.

Uf, 50k… Predobro!

Hvala na čitanju, praćenju i dijeljenju!

Ivan

Slične objave