Utorak, 27 veljače, 2024

Predavanje Seljački križarski rat 1573. – Stara tema, novi pogledi

Muzej grada Zagreba dio je međuinstitucionalnog projekta Buna/Upor/Revolt, kojim se obilježava 450. obljetnica Seljačke bune. U projektu sudjeluju Muzej seljačkih buna, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško, Posavski muzej Brežice, Muzej Brdovec i Muzej grada Zagreba. Svaki muzej u projektu sudjeluje raznovrsnim programom izložbi, stručnih predavanja, edukativnih radionica i drugih sadržaja. 

U Muzeju grada Zagreba, u utorak, 18. travnja 2023., s početkom u 18 sati, mr. sc. Branko Čičko održat će predavanje Seljački križarski rat 1573. – Stara tema, novi pogledi. 

Seljačka buna jedan je od najpoznatijih događaja hrvatske povijesti 16. st. i najveći seljački pokret na našim prostorima. Ove godina obilježava se 450. godišnjica tog događaja i prigoda je kroz predavanje još jednom prisjetiti se tog događaja o kojem se krajem 1860- ih i 1970-ih, nakon pronalaska novih povijesnih izvora, vodila žestoka rasprava među ondašnjim povjesničarima, ali i u široj javnosti. Predavač će se osvrnuti na neka pitanja i teme u vezi sa Seljačkom bunom, a na koja se historiografija dosad uopće nije osvrtala, ponekad i namjerno, ukazati na probleme u vezi interpretacijom povijesnih izvora te ponuditi neke odgovore i nove poglede na ovaj događaj temeljene i na vlastitom istraživanju povijesne građe o Seljačkoj buni.

Tekst: Press

Slične objave