Nedjelja, 25 veljače, 2024

Predavanje o E. Musku i svemirskim letovima u Tehničkom muzeju N. Tesla

Zbog velikog interesa javnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla ponavlja predavanje “Elon Musk i svemirski letovi”, koje će se održati 21. veljače 2018. godine s početkom u 18 sati.

Predavanje će se održati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a predavač je Ante Radonić.

Prije 16 godina izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao je tvrtku “SpaceX”. Tada nitko nije pretpostavljao koliki će prodor novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije. Na svjetskom tržištu usluga lansiranja tvrtka je dospjela na prvo mjesto.

U najavi predavanja stoji:

Vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom napravljena je povijesna prekretnica na polju lansiranja satelita. Konstruirali su teretnu kapsulu koja je jedinstvena u svijetu po tome što može prevoziti teret iz orbite na Zemlju. Nedavno je “SpaceX” lansirao trenutno najmoćniju raketu-nosač na svijetu “Falcon Heavy”. Niti jedna svemirska agencija u svijetu sada ne može konkurirati “SpaceX”- u po cijeni usluge, mogućnosti lansiranja velikih satelita i mogućnosti slanja velikih međuplanetarnih istraživačkih letjelica prema drugim planetima.

Komentirat ćemo što znači slanje u svemir sportskog električnog kabrioleta “Tesla Roadster” i što će to značiti u suvremenoj popkulturi. 

Ove godine očekujemo i prvi pokusni let kapsule “Dragon 2” koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje. Ali, to nije sve. Nakon velikih premijera u ovoj godini, SpaceX će početi graditi najveću raketu u povijesti za transport na Mars. To je raketa za slijedeće desetljeće. 

Predavanje će biti popraćeno mnogobrojnim slikama.

Cijena ulaznice je 15 KN. Ulaznice je moguće rezervirati i telefonom radnim danom na broj 01/4844 050 u vremenu od 9 do 17 sati. Rezervirane ulaznice moraju se preuzeti na dan predavanja najkasnije 20 minuta prije početka predavanja, a u suprotnome biti će prodane drugim zainteresiranima na licu mjesta.

Slične objave