Subota, 15 lipnja, 2024

Povijest zgrade zagrebačkog Autobusnog kolodvora smještenog na Držićevoj ulici

Autobusni kolodvor u Zagrebu nalazi se na Aveniji Marina Držića 4, a s njegova 44 perona, povezan je s ostatkom Hrvatske kao i s većinom drugih europskih središta.

Godine 1987. izgrađena je nova kolodvorska zgrada s terminalima, koja je smještena u blizini najvažnijih gradskih prometnica i užeg gradskog središta. Putnicima se nude brojne mogućnosti za odmor, kupovinu i zabavu i sl.

U zgradi se nalazi 15 prodajnih mjesta.

Zahvaljujući iznimno atraktivnoj lokaciji, uz osnovne usluge, Autobusni kolodvor nudi svim zainteresiranima vrlo povoljno mogućnost reklamiranja svoje tvrtke putem video-zida, city light, jumbo plakata, svjetlećih reklama i sl. Na Autobusnom kolodvoru potpuno su preuređeni i suvremeno opremljeni svi prostori koji služe obavljanju osnovne, ali i popratnih djelatnosti.

Autobusni kolodvor utemeljen je 17. studenoga 1961. godine na prostoru današnjeg Langova trga, a na sadašnjoj lokaciji nalazi se od 4. srpnja 1962. godine.

Malo je poznata činjenica da se na mjestu današnjeg kolodvora za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazio vojni logor.

Prvi je autobusni kolodvor izgrađen u rekordnih 72 dana, a gradnja današnjeg Autobusnog kolodvora započinje 1986. godine i završava u srpnju 1987. godine, u vrijeme Univerzijade, kada je izgrađena nova kolodvorska zgrada s pripadajućim peronima. S ponosom možemo reći da današnji zagrebački Autobusni kolodvor slovi za jedan od ljepših objekata ove namjene u Europi. Kao kolodvor »A« kategorije redovni je član Paneuropske asocijacije autobusnih kolodvora.

Slične objave