Srijeda, 31 svibnja, 2023

Povijest prekrasnog portala koji vodi u najljepši zagrebački perivoj – Maksimir

Glavni ulaz u najveći i najljepši zagrebački perivoj, Maksimir, pravi je povijesni i kulturni biser. Izvorni glavni ulaz (portal) u park Maksimir izgrađen je 1841. godine, a imao je dva kvadratična piliona između kojih je bio kolni ulaz u park.

Kraj velikih pilona bile su postavljene velike kamene vaze, a na malim male vaze. Pješački ulazi zatvarali su se jednokrilnim vratima, a kolnim dvokrilnim preklopnim vratima izgrađenim od kovanog željeza sa završecima u obliku koplja.

Dvadesetak godina kasnije, 1867., postavljen je novi portal na kojemu su klasicistička obilježja bila modernizirana neogotskim oblicima. Portal tvore četiri stupa spojena masivnim nadvratnikom koji završava atikom uokvirenom viličastim ornamentom, a u sredini tog uzdignuća nekada je stajao natpis Jurjevac.

Pogled na Vidikovac s glavnog ulaza u park Maksimir

Na velikim pilonima postavljene su skulpture dviju božica iz rimske mitologije – Flora božica cvijeća i Pimona božica voća i drveća.

U potresu 1880. godine, stradao je i portal – srušena je lukovita nadratnica. Nakon potresa, portal je dobio novi izgled jer je neko vrijeme stajao bez lukovite nadvratnice, no 1913. godine i taj portal je bio srušen jer je u olujnom nevremenu na portal palo hrastovo stablo.

Godinu dana poslije, 1914. godine, obnovljeni su piloni i ponovno je izveden nadvratnik, no sada umjesto natpisa Jurjevac stoje stihovi Ivana Gundulića iz Dubravke:

Oj dubravo slavna ti si 
U uresu slobodnome 
Lijepa ti si mojim očima 
Draga ti si srcu mome. 
U veseloj ovoj sjeni 
Od česti svih tvojih grana 
Povesti je milo meni 
Do najdražih mojih dana. 

Portal je do danas zadržao svoj izgled.

Slične objave