Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Povijest biciklizma u Zagrebu – od prvog bicikla do osnivanja klubova

Povijest bicikla u Zagrebu seže sve do 1867. godine kada je Ladislav Beluš dovezao prvi bicikl u Zagreb.

26. lipnja 1885. godine osniva se i Prvo hrvatsko društvo biciklista koje je promoviralo kultiviranu vožnju kroz grad i organizirajući izlete u okolici Zagreba. Uskoro se osnivaju brojni klubovi u više gradova, a u Zagrebu su to Hrvatski klub biciklista Sokol 1887., Koturaški klub Slaven 1894., Klub biciklista Velocitas 1892. i Zagrebački koturaški klub Orao 1904. godine.

Biciklizam je u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. stoljeća bio najrazvijeniji sport. To potvrđuje i podatak da je 29. lipnja 1886. godine priređena prva biciklistička utrka u Zagrebu na Zrinjevcu, a prva cestovna utrka u Hrvatskoj održana je 1892. godine od Zagreba do Petrinje na kojoj je sudjelovalo 12 vozača.

Svjedoci razvoja i snage biciklizma su izgrađeni objekti i biciklistička trkališta, a Zagreb ih je krajem 19. stoljeća imao tri. Prvo biciklističko trkalište izgrađeno je 1891. godine na današnjem Rooseveltovom trgu, ispred Muzeja Mimara.

Rooseveltov trg

Biciklizam je sportska grana koja je prva u Hrvatskoj osnovala strukovni sportski savez na osnivačkoj sjednici Saveza hrvatskih biciklista održanoj 14. travnja 1894 godine, a iste godine, 01. studenog, biciklisti u Zagrebu pokreću i sturčni sportski časopis “Sport – Glasiloza sve sportske struke”.

Biciklisti koji su sudjelovali i osvojili prva mjesta na međunarodnim natjecanjima su Milan Meniga i Franjo Gregl, a između dvaju svjetskih ratova pojavljuju se i ostala imena koja osvajaju prvenstva države.

Na Olimpijskim igrama u Parizu sudjeluju trojica biciklista, a hrvatski biciklisti sudjeluju i na cestovnom Svjetskom prvenstvu u Milanu 1926. i na Tour de Franceu 1936. godine.

Slične objave