Srijeda, 28 veljače, 2024

Ponovno otvaranje Muzeja grada Zagreba: Međunarodni dan muzeja i izložbena instalacija

U nastavku možete pročitati priopćenje Muzeja grada Zagreba u kojemu je najavljeno ponovno otvorenje muzeja koji je zatvoren zbog pandemije koronavirusa, ali i koji je oštećen u potresu koji je pogodio grad Zagreb 22. ožujka 2020. godine.

“Usprkos pandemiji novog korona virusa i potresu koji je zadesio naš grad, Muzej grada Zagreba djelovao je i u doba izolacije, a imao je i sreću da njegov središnji dio u Opatičkoj 20 – nekad samostanska zgrada izgrađena sredinom 17. stoljeća – nije znatnije oštećena.

U relativno kratkom vremenu, uspjeli smo otkloniti oštećenja na zgradi i u stalnom postavu, što nam je omogućilo da u ponedjeljak, 18. svibnja 2020. godine, pripremimo otvaranje stalnog postava za javnost i to na dan kada se obilježava Međunarodni dan muzeja.

K tome, pripremili smo i prigodnu izložbenu instalaciju naslovljenu „MUZEJSKI ŽIVOT U DOBA PANDEMIJE I POTRESA“ kako bi posjetitelje upoznali s djelovanjem muzeja u to bremenito vrijeme. Posredstvom fotografskog i dokumentarnog materijala prezentiran je rad naših djelatnika na saniranju posljedica potresa i prevenciji širenja zaraze, a SREDIŠNJI EKSPONAT SU NOVOPRONAĐENI ULOMCI NADGROBNE PLOČE ZAGREBAČKOG BISKUPA LUKE BARATINA koji je biskupiju vodio od 1500. do 1510. godine.
Riječ je o artefaktu čiji su poznati dijelovi, o kojima danas skrbi Hrvatski povijesni muzej, na svjetlo dana dospjeli u obnovi katedrale nakon potresa koji je Zagreb zadesio 9. studenoga 1880. godine. Premda nepotpuna, nadgrobna ploča biskupa Luke Baratina izazvala je izuzetno zanimanje stručne javnosti te je okarakterizirana kao najbolji renesansni skulpturalni rad na prostoru kontinentalne Hrvatske.
Punih 140 godina nakon, Zagreb je zadesio novi razoran potres, a na poziv Prvostolnog kaptola zagrebačkog arheološki tim Muzeja grada Zagreba bio je uključen u sanacijske radove na iznova stradaloj katedrali, što je rezultiralo pronalaskom još četiri ulomka te nadgrobne ploče.
Stoga nam je posebno zadovoljstvo što smo dobrohotnošću Prvostolnog kaptola zagrebačkog u mogućnosti prikazati te ulomke široj javnosti te kroz ovu izložbenu instalaciju ponuditi posjetiteljima uvid u mali dio „muzejskog života u doba pandemije i potresa“.

Autor idejne koncepcije izložbene instalacije je Boris Mašić, muzejski savjetnik.

RADNO VRIJEME MUZEJA U PRVOM TJEDNU OD PONOVNOG OTVARANJA:
U prvom tjednu nakon otvaranja, odnosno od ponedjeljka do subote (18.-23. svibnja), Muzej će za posjetitelje biti otvoren od 10 do 18 sati, a u nedjelju, 24. svibnja, od 10 do 14 sati.”

Slične objave