Srijeda, 21 veljače, 2024

Političar po kome je nazvana jedna od najljepših ulica u gradu

Postoji nekoliko uspona do Gornjeg grada, od Mesničke, Tomićeve, pa do Radićeve – ulice koja je nekada nosila naziv Duga ulica, a danas nosi ime hrvatskog političara Pavla Radića.

Duga ulica, kako se zvala u neka druga vremena, dobila je ime po hrvatskom političaru Pavlu Radiću, rođenom 1880. godine. Pavle Radić je bio nećak Antuna i Stjepana Radića, a od njih je i potekla želja za karijerom u politici, kada se pridružio njihovoj stranci – Hrvatskoj pučkoj seljačkoj stranci.

Zahvaljujući svom angažmanu u stranci, prvi je put izabran u Narodnu skupštinu Kraljevine SHS 1923. godine te je kasnije ponovno dvaput izabran za narodnog zastupnika (1925. i 1927.).

U periodu od 1925.-1926. obnašao je dužnost ministra agrarne reforme.

Ubijen je u atentatu u beogradskoj Narodnoj skupštini, 20. lipnja 1928., kada je na zastupnike HSS-a pucao zastupnik Puniša Račić.

Danas njegovo ime nosi ulica koja spaja Donji i Gornji grad, a nerijetko ju oslovljavamo najljepšom zagrebačkom ulicom.

Radićeva ulica

I zbilja, Radićeva je prekrasna ulica koja povezuje dvije povijesne cjeline grada Zagreba, Donji i Gornji grad, i s razlogom je motiv mnogih zagrebačkih fotografija koje svakodnevno viđamo na društvenim mrežama.

Slične objave